2 7 800x533

SARAJEVO, 19. novembar – U ponedjeljak 19. novembra u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji u Sarajevu poslije jacija-namaza upriličen je tradicionalni mevlud u povodu rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Mevludski program izveli su članovi Hora MIZ Sarajevo i sarajevski imami, a prisutnima su se obratili: imam Sultan Fatihove – Careve džamije hfz. Sadrudin ef. Išerić, glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić te muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković.

Hafiz Išerić je kazao kako muslimani u BiH mevludom obilježavaju i druge značajne datume u svom ličnom životu, poput rođenja djeteta ili useljenja u kuću. “Nekada je ovaj način izražavanja ljubavi prema Poslaniku, a.s., bio zabranjen, kada komunistički režim nije dozvoljavao okupljanja. Jednog su dedu kaznili jer je napravio mevlud. Došao je da plati kaznu i kazao: naplatite dvije, jer ću i iduće godine ga napraviti”.

Glavni imam Medžlisa Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić je u svom obraćanju kazao kako suze na očima ljudi, koje su se pojavile dok su imami učili mevlud, zapravo dokaz da su ove generacije odgojene od ljudi koji su znali zaplakati iz ljubavi prema Allahu, dž.š., i Muhammedu, a.s. Hafiz Musić je kazao kako upravo suza pokazuje šta je u čovjekovoj duši. On je pozvao prisutne i na posebnu večer, Večer muslimanske duhovnosti, koja će se upriličiti 21. decembra u dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu.

Muftija dr. Ljevaković je kazao da vjernike Allah, dž.š., u Kur’anu poziva da donose salavat na Poslanika, a.s. Tri najvažnija događaja u povijesti muslimana: rođenje Poslanika, a.s., početak primanja Objave i Hidžru, muslimani u BiH obilježavaju na poseban način, što ih ističe spram ostalih muslimana u svijetu.

Pored brojnih vjernika i imama, gosti su bili učači iz Republike Turske i dr. Ahmet Yaman, generalni sekretar Euro-azijskog vijeća za fetve. 

 
14 2 800x5338 5 800x533