mreza-mladih-cin-vrijedan-ponosa23211.jpg

Prema učenjima vjerske etike, tri su temeljna odnosa koja vjernik izgrađuje tokom života; odnos prema Bogu, prema ljudima u okruženju i prema prostoru u kojem boravi.

 

Stvoren da se trudi, musliman-praktičar daje najbolje od sebe u svakom od ova tri odnosa; a posebni su oni momenti kada ih sve u sebi sadrži samo jedna aktivnost.

 

To su svojom aktuelnom aktivnošću učinili aktivisti Mreže mladih Novi Grad.

 

Oni su povrće iz njihove bašte koju su sami zasadili, njegovali i održavali koje je zrelo za branje ubrali i podijelili džematlijama.

 

– Bila je to ujedno i prilika da se mladi druže sa našim starijim i bolesnim džematlijama i na taj način pokažu da ih nismo zaboravili – navode iz Mreže mladih Novi Grad.

 

Ovim su se činom članovi Mreže mladih odazvali na Božiji imperativ rada na dunjaluku i pomaganja drugima.

 

Također, kada je riječ o odnosu prema okruženju, ovi omladinci su iskoristili potencijale zemljišta koje im je na raspolaganju.

 

U odnosu prema ljudima, unijeli su dašak radosti među one koje su posjetili, što zbog samog susreta, što zbog čašćenja domaćim i prirodnim proizvodom.

 

Vrijedno pohvale je kada omladina slijedi dobre primjere, a vrijedno ponosa kada omladina ostavlja dobre primjere drugima. Ovaj čin je vrijedan ponosa.

 

(sarajevskimedzlis.ba)