4-6.jpg

U nedjelju 23. septembra 2018. godine pred nekoliko stotina okupljenih vjernika svečano je otvorena džamija „Ismail bin Ali el-Imadi“ na Grličića brdu. Ovo je druga džamija u džematu Sedrenik, koja svjedoči da su muslimani ovog sarajevskog džemata izuzetno aktivni i vrijedni, te privrženi svojoj vjeri.

Ceremonija svečanog otvaranja je počela učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana, koji je proučio Ahmed Alili, nakon čega je dobrodošlicu velikom broju prisutnih iskazao mr. Suad ef. Balić, koji je odnedavno imam džemata Sedrenik, a tu časnu dužnost je preuzeo od dugogodišnjeg imama ovog džemata hadži Izeta ef. Ćatovića.

Izet ef. Ćatović je u svom obraćanju govorio o početcima organiziranja vjerskog života u ovom džematu, koji se prije izgradnje centralne džamije na Sedreniku, koja je otvorena 2000. godine, organizirao u prostorijama mjesne zajednice i privatnim kućama. Ono po čemu će Izet ef. zasigurno ostati upamćen, jeste njegov rad u mektebu, koji već duži niz godina daje značajne plodove, a Izet ef. je posebno istakao kako je ponosan na preko dvadeset svojih mekteblija koji su završili Gazi Husrev-begovu medresu, kao i na projekat zbrinjavanja studenata u njihovom procesu školovanja.

Okupljenim vjernicima se obratio i g. Avdo Šenderović, ispred Građevinskog odbora za gradnju džamije „Ismail bin Ali el-Imadi“, čije je otvorenje kruna višegodišnjih ideja i planova, hizmeta i gajreta džematlija i vakifa ove džamije, istaknuvši posebno vakifa Muhameda el-Imadija, koji je za potrebe gradnje ove džamije, koja nosi naziv po njegovom ocu, donirao više od 50% potrebnih sredstava.

Područje na kojem se nalazi nova džamija pripada općini Stari Grad, stoga se vjernicima obratio i načelnik pomenute općine g. Ibrahim Hadžibajrić, kojem pripadaju velike zasluge kada je u pitanju gradnja ove prelijepe džamije.

Čestitke džematlijama, pored načelnika Hadžibajrića uputio je i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, koji je govorio o značaju džamije i džemata u životu vjernika. Važne poruke okupljenima na Grličića brdu je uputio i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, poručivši kako je džamija bila i ostala najvažnija islamska institucija džemata, te kako nas džamije uče jedinstvu i zajedništvu.

Izaslanik reis-ul-uleme na ovoj svečanosti je bio cijenjeni muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić, koji je prisutnima prenio selame vrhovnog poglavara IZ u BiH, te uputio svoju poruku, nakon čega je džamiju „Ismail bin Ali el-Imadi“ proglasio vakufom IZ u BiH. Svečanost je okončana učenjem Kur'ana od strane Ibrahima Bilčevića, i učenjem dove koju je proučio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić.

Izaslanik reis-ul-uleme dr. Osman ef. Kozlić je svoje pravo da džamiju svečano otvori prenio na Zahiragić Sadrudinu, koja je svečano otvorila drugu džamiju u džematu Sedrenik, nakon čega je upriličeno klanjanje podne-namaza. Svečano otvorenje džamije na Grličića brdu, ali i mevlud noć uoči otvorenja su uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo te sarajevski imami.

5-7.jpg