FB_IMG_1617983186509-1160x652.jpg

Neizvjesne situacije su posebno bremenite, ali se i unutar njih valja organizovati i adekvatno odgovoriti na obaveze.

 

Jedan od mogućih puteva djelovanja unutar neizvjesnosti je čekanje da ona prođe, pa da se potom djeluje. Takav izbor treba razumjeti, jer nije jednostavno djelovati u takvom kontekstu.

 

S druge strane, treba pozdraviti i pohvaliti izbor da se pronađe način za aktivnost i djelovanje, onako kako su pronašli brojni aktivisti MIZ Sarajevo (od mekteblija do dugogodišnjih džematlija), pa realizovali aktivnosti dočeka ramazana. Trebalo se, prije svega, pomiriti sa činjenicom da ni ovogodišnji doček ramazana neće biti u skladu sa višegodišnjim navikama – bez velikih skupova, akademija, svečanosti…

 

Nakon mirenja sa tom, pomalo deprimirajućom istinom, trebalo je biti inovativan, pa osmisliti sadržaj koji će istovremeno imati obzira spram čuvanja zdravlja, ali i unijeti dašak predramazanske atmosfere u komšiluk i džemate.

 

Tako su u mnogim džematima članovi Mreže mladih skupa sa imamima obišli članove džemata, te uz kratke susrete s njima čestitali dolazak mjeseca ramazana, podijelili im vaktije i prigodne poklone.

FB_IMG_1617983353009-1160x870.jpg

Uz ovakve, općenite obilaske, realizovani su i obilasci mještana koji, u zdravstvenom smislu, pripadaju rizičnim skupinama. Njima su, uz vaktije i ramazanske poklone, podijeljeni i određeni artikli za svakodnevnu (prehrambenu i drugu) upotrebu.

 

U okviru ovog tipa brižnosti nisu zaboravljeni ni povratnički džemati, pa su aktivisti sa nekoliko punktova Mreže mladih u saradnji sa Odjelom za društvenu brigu obišli povratnička naselja, iskazali solidarnost i razumijevanje, te počastili njihove mještane predramazanskim paketima.

FB_IMG_1617983385210-1160x870.jpg

Kako bi se kod polaznika mektebske nastave na vrijeme formirala svijest o svim ramazanskim aspektima, realizovani su online kvizovi, takmičenja i virtualne svečanosti tokom kojih su oni, premda fizički udaljeni, imali priliku dati svoj doprinos zajedničkom dočeku ramazana.

 

Neki su mualimi za svoje učenike pripremili takozvane ramazanske dnevnike u koje će oni upisivati svoje svakodnevne aktivnosti. Ocjenjujući sami sebe, sticat će svijest i posebnosti ramazana, premda privremeno distancirani od džamije i džemata.

FB_IMG_1617983155370-1160x1546.jpg

Prolaznost vremena nije uslovljena okolnostima – vrijeme teče šta god da se oko nas dešava. U tom ciklusu stiže i mjesec ramazan, a primjeri navedeni u ovom tekstu pokazuju da njegov ruhanijet uvijek možemo osjetiti.

 

Treba djelovati u skladu sa mogućnostima i aktuelnim trenutkom. Treba uzeti primjer iz ovih aktivnosti.