6-bosnic-1160x651.jpg

U srijedu 24. jula 2019. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji upriličena je hafiska dova novoj bh. hafizi Fatimi Bosnić. Uvodni odlomak iz Časnog Kur’ana proučio je drugi imam Gazi Husrev-begove džamije mr. hafiz Salih-ef. Halilović, nakon čega se prisutnima obratio dekan Fakulteta Islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu dr. Zuhdija Hasanović, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je hifz okončala još jedna polaznica Sekcije za hifz, koja na FIN-u egzistira uz potporu Fondacije za hifz „Hafiz dr. Fadil Fazlić“. Dekan Hasanović je poručio kako je strateški cilj Fondacije dodatno popularizirati hifz među studentima, ali i otvoriti dodatne programe poput učenja više kiraeta, tefsira i sl.

Domaćin i organizator ove svečanosti bio je MIZ Sarajevo, a riječi dobrodošlice prisutnima je uputio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić. Pored glavnog imama prigodnim riječima uz čestitke se obratio i izaslanik muftije sarajevskog te rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva sarajevskog dr. Abdulgafar Velić. U nastavku programa prisutni hafizi su učenjem odlomaka iz Časnog Kur’ana podsjetili na ljepotu Allahove riječi te na kur’anske pouke i poruke, dok su Fatimine kolege sa FIN-a Ibrahim Bilčević i Ahmed Hašić uljepšali svečanost učenjem prigodnih ilahija.

Hafiza Fatima Bosnić je proučila posljednje odlomke iz Časnog Kur’ana, nakon čega je hafisku dovu proučio njen muhaffiz mr. hafiz Abdul-Aziz Drkić. Na samom kraju obratio se i član Rijasetove komisije za hifz i izaslanik reisu-l-uleme na ovoj svečanosti, hafiz Haso Popara, koji je uz prigodno obraćanje novoj bh. hafizi uručio i diplomu.

Novoj hafizi su prigodne poklone uručili dr. Abdulgafar Velić ispred muftijstva sarajevskog, doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić ispred MIZ Sarajevo, dekan FIN-a dr. Zuhdija Hasanović, direktor medrese “Džemaludin-ef. Čaušević” iz Cazina prof. Enes Ljubijankić i mnogi drugi.  

Fatima Bosnić je rođena 01.06.1997. godine u Ammanu, Jordan. Završila je medresu „Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, a trenutno je studentica druge godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Hifz Kur’ana Časnog je počela učiti u medresi pred hafizom Suadom Šahinovićem, pred kojim je i proučila cijeli Kur’an. Za polaganje hifza pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH hafizu Fatimu je pripremao mr. hafiz Abdul-Aziz Drkić. Učenje pred Komisijom Rijaseta uspješno je okonačala 24.06.2019. godine.

www.sarajevskimedzlis.ba 

4-bosnic.jpg