U haremu Hajdar-dedine džamije na Karićima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Vareš, poslije jacija namaza sinoć je proučen tradicionalni mevlud i zikr.

Dobrodošlicu prisutnim vjernicima i predstavnicima organizacionih jedinica Muftijstva sarajevskog i Tarikatskog centra je poželio glavni imam MIZ Vareš Ramiz-ef. Zubača.

– Ovo je prilika zahvaliti se svima onima koji su na bilo koji način pomogli organizaciji ovogodišnje manifestacije, ali i ranijih godina bili na raspolaganju svemu što radi Medžlis Islamske zajednice Vareš – istakao je efendija Zubača.

Tom prilikom je podsjetio da je svojevrsni uvod u manifestaciju “Dani bosanske duhovnosti Karići 2023.” bila svečana promocija poštanske marke sa motivom Hajdar-dedine džamije.

Ramiz-ef. Zubača i dr. Mirsad Mujić

Na samom početku programa, glavni imam MIZ Vareš je generalnom direktoru BH Pošte, dr. Mirsadu Mujiću, uručio zahvalnicu za podršku u realizaciji ove manifestacije.

Ramiz-ef. Zubača je tokom svog obraćanja posebnu zahvalnost iskazao vjernicima koji dolaze na Kariće i čuvaju kontinuitet ovog dovišta.

Hvala svima vama koji iz godine u godinu dolazite. Zaista sam ponosan zbog vaše brojnosti večeras, s obzirom na to da ste vlastitim izborom mogli biti bilo gdje drugo. Molim Allaha, dž.š., da nas sastavi u džennetu onako kako nas je ovdje večeras sastavio – poručio je efendija Zubača.

“Malo je prilika poput večerašnje” 

Organizator ovog programa je i Muftijstvo sarajevsko, pa se tokom njegovog protokola kao izaslanik muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa obratio dr. Samed Omerdić.

– Mi smo na ovim našim prostorima kroz dovišta tumačili i živjeli islam, a to danas nastojimo očuvati. Večeras ovdje zajedno učimo dovu Vladaru svjetova i Vladaru naših života. Molimo Ga da nam ukabuli naše dove – kazao je dr. Omerdić.

Poručio je kako ovakve skupove treba razumijevati kao posebnu priliku, te je shodno tom razumijevanju iskoristiti.

Dr. Samed Omerdić

Večeras je sretna noć, zbog koje trebamo biti radosni. Malo je prilika u kojima možemo ovako skrušeno i zajednički učiti dove Allahu, dž.š. Molim Ga da nam one budu kabul – istakao je dr. Omerdić.

Prigodno predavanje je održao hafiz Sulejman-ef. Bugari koji se osvrnuo na posebnost ovakvih skupova tokom kojih se veliča Allah, dž.š., poručivši da su oni prilika za osvijestiti blagodati koje čovjek uživa.

Hfz. Sulejman Bugari

Učenje Kur'ana i ilahija i ovaj žamor zikra su potvrda ljubavi i tragova Allahove milosti, posebno izražene na mjestima na kojima je On to htio. Hvala Mu što nas je počastio da smo dobili put kojeg se insan nikada ne može zastidjeti. Dobili smo ga besplatno i nismo se nešto oko njega potrudili, a to je blagodat vjere – kazao je hafiz Bugari.

Prostor koji je bio i ostao centar duhovnosti 

Osvrnuo se na različite stavove o dovištima koji su prisutni u javnom prostoru.

– Svjedočimo i stavovima koji kažu da ovakvi skupovi nemaju osnove ili da su novotarija. Međutim, ukoliko malo dublje istražujemo praksu Poslanika, a.s., i njegovih ashaba, vidjet ćemo da sve, baš sve izražava respekt prema Milosti koja je prisutna na cijeloj zemaljskoj kugli – rekao je hafiz Bugari.

U znak pojašnjavanja različitih aspekata spomenutih rasprava, osvrnuo se na razliku između putovanja radi ibadeta i putovanja radi uzimanja pouke.

Putovanja radi ibadeta su vezana za tri mjesta; Mekku, Medinu i Jerusalem. Putovanje radi pouke i podsjećanja može biti vezano za bilo koje mjesto na kojem možemo uzeti znanje i poruku. Podsjećam da zemlja ne postaje sveta sama po sebi, ona postaje sveta zbog insana kojima je Allah zadovoljan – istakao je hafiz Bugari.

Svoje obraćanje je zaključio porukom o važnosti brige za društvo i zajednicu, što je, kako je naglasio, sunnet i manir Božijeg Poslanika.

– U ovoj zajednici je potvrđeno da je bila i ostala centar duhovnosti. Znate koliko to daleko ide? Toliko da ga osjete i nemuslimani kada dođu na ove prostore. Mi koji tome svjedočimo svakodnevno nekada nismo ni svjesni te vrijednosti. U tom smislu se treba zapitati kolika nam je briga za zajednicom, džematom i državom u kojoj živimo. Danas se prečesto prvenstveno brinemo za sebe. A Resulullah prije preseljenja na ahiret nije govorio “Moja Fatima”, “Moj Omer”, niti “Moj Ebu Bekr”, nego je govorio “Moj Ummet” – podsjetio je hafiz Bugari.

Nakon predavanja su predstavnici Tarikatskog centra proučili kelimei-tevhid i kijam-zikr, a program manifestacije “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2023.” će završiti poklanjanjem hatma-dove u nedjelju nakon podne-namaza.

(MINA)