dani-mekteba-4.jpg

Predstavljanjem novih ilmihala za mektebsku pouku jučer je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu svečano otvorena manifestacija “Dani mekteba”, koju realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

 

– Temelji naše vjere i našeg bića u mektebima su se gradili, glačali i čuvali bolje od bilo kojeg drugog mjesta i staništa. U njemu su stasavale i danas stasavaju generacije tihih i smjernih muslimana, radnih čuvara i nosilaca suštine naše vjere i našeg bića – izjavio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, obraćajući se prisutnim muftijama, glavnim imamima, mualimima i mualimama, te rukovodiocima institucija Islamske zajednice koji su prisustvovali predstavljanju novih ilmihala.

 

Naglasio je da je danas Zajednica dobila “veliki i važan dar”, u što je uložen trud vrijedan poštovanja, od kojeg djeca i roditelji puno očekuju, te podsjetio je da je mekteb bio i ostao simbol naše pismenosti, odgoja i obrazovanja o našoj muslimanskoj kulturi i narodnoj tradiciji, te da predstavlja najznačajniju i najmasovniju odgojnu ustanovu naših muslimana.

IMG_0502.JPG

– Danas Islamska zajednica u BiH ima preko 2.000 hiljade mekteba koje pohađaju naša djeca, u njima uče o vrijednostima vjere i morala na izvorima dini-islama, ali i o našoj lijepoj bosanskoj tradiciji poštivanja drugog i drugačijeg – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

 

Također, upozorio je da odrastanje djece u moralno kvarnoj sredini ne može polučiti dobre rezultate, jer djeca uče na primjerima.

 

– Ona će biti onakva kakva je sredina u kojoj odrastaju, većina njih, ni bolja ni gora. Zato, ako želimo odgajati našu djecu, odgajajmo sebe – poručio je reisu-l-ulema Kavazović, uz čestitke za početak nove mektebske godine, te pohvale svim uključenim u realizaciju projekta izrade novih udžbenika.

 

Mekteb je odgojno-obrazovna ustanova, a mektebska pouka odgojno-obrazovna djelatnost Islamske zajednice, što nadležne obavezuje da ovu oblast tretiraju s visoko označenim prioritetom u promociji islamskih vrijednosti.

 

– Kroz navedena područja želimo skrenuti pažnju na mekteb kao temeljnu odgojno-obrazovnu djelatnost učenja i mogućnosti promocije islamske vrijednosti. Prvo, kao ispomoć u porodičnom odgoju koji odgovorni roditelji nastoje podariti svojoj djeci, potom doprinijeti zainteresiranim polaznicima da bolje razumiju i prepoznaju korisno od štetnog i da kroz proces učenja ovladavaju osnovnim sadržajima koji će oblikovati identitet polaznika naših mekteba na svakom mjestu i u svakoj prilici – kazao je direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

IMG_0487 (1).JPG

Također, naglasio je da je cilj razvijati vrijednosti kod polaznika mekteba koji će unaprjeđivati društvene procese s prepoznatljivom ulogom u džematu, ali i zajednici uopće.

 

– I, konačno, da kroz mekteb stasavaju najbolji članovi zajednice koji će biti prepoznatljivi na svakom mjestu i u svakom vremenu – dodao je Smajlović.

 

Nove ilmihale predstavili su dr. Mustafa Prljača, glavni urednik, dok je o pedagoško-metodičkoj utemeljenosti ilmihala govorila dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević, član Stručne komisije.

IMG_0514.JPG

O inovativnom pristupu u izradi ilmihala govorio je dr. Enes-ef. Svraka, urednik izdanja, koji je podsjetio da je osnova za izradu ovih udžbenika bio Nastavni plan i program mektebske pouke kojeg su Rijaseta i Vijeće muftija usvojili 2017. godine.

IMG_0519.JPG

Dr. Mustafa Prljača kazao je da su ilmihali za tri stepena mektebske nastave veoma važan trenutak za Islamsku zajednicu i razlog su za veliko slavlje.

 

– Ilmihali predstavljaju jednu novinu i novi iskorak. Osim objašnjenja vjerskih propisa u užem smislu, sadrže i značajan i veliki broj tekstova o islamskoj etici, govore o islamskom ponašanju jednako kao i islamskom obredoslovlju, što prije nije bio slučaj – istakao je Prljača.

 

Član Stručne komisije dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević pojasnila je, između ostalog, da je sadržaj ilmihala izložen na način da udovoljava temeljnim pedagoškim i didaktičko-metodičkim principima, kao što su postepenost, sistematičnost i zanimljivost.

 

-Ilmihali su najvećim dijelom primjereni uzrastu izborom i količinom sadržaja, te stilom pisanja – kazala je ona, dodajući da prezentacija sadržaja u novim ilmihalima potiče odgojno-obrazovni razvoj.

6.jpg

Skupu su se obratili i koautor Ilmihala 1 Ibrahim ef. Softić i Jakub ef. Salkica, kooautor Ilmihala 2 i 3, nakon čega je reisu-l-ulema Kavazović u holu Gazi Husrev-begove biblioteke svečano otvorio izložbu o mektebu.

 

– Na 15 izložbenih panela pokušali smo prikazati historijat mekteba u njihovom višestoljetnom postojanju, kazao je Ruhulah Hodžić, kooautor izložbe “Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana”, dodajući da ona jasno govori o kontinuitetu obrazovnih ustanova i svjedoči o pismenosti muslimana na ovim prostorima.

2.jpg

Danas će u okviru “Dana mekteba” biti održan okrugli sto “Retrospektiva i perspektiva mekteba i mektebske pouke Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, a u petak, 4. septembra, biće održana i centralna hutba Rijaseta posvećena mektebskoj pouci.

 

Upis djece u novu mektebsku godinu najavljen je za 12. septembra, a način realizacije mektebske pouke biti definiran u narednim danima, u skladu sa aktuelnim okolnostima prouzrokovanim pandemijom korona virusa.

 

(B.S./Preporod.info)