Posjeta džamiji u olovu

U četvrtak 06. septembra 2018. godine, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, savjetnika za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u BiH muftija Hasan ef. Atli, boravili su danas u Olovu. Povod posjete bio je obilazak gradilišta Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu.

Delegaciju na gradilištu su dočekali glavni imam Esad ef. Pepić, načelnik općine Đemal Memagić, ministar za boračka pitanja u Vladi Ze-Do Kantona Fahrudin Čolaković, direktor srednje mješovite škole „Musa Ćazim Ćatić“ gosp. Mujo Manso i predsjednik MIZ Olovo Osman Gurda.

Glavni imam je uz dobrodošlicu gostima, naglasio važnost izgradnje gradske džamije u Olovu. Prisutne je informisao da na području MIZ Olovo ima 38 džamija i mesdžida. zatim 21 dovište te 10 tradicionalnih jesenjih mevluda, 31 vjerska manifestacija. Mesdžidi i džamije govore o nama, našoj pripadnosti, ljubavi i prisutnosti u vjeri.

posjeta džamiji u olovu 2

Nakon obilaska gradilišta gosti su posjetili i srednju školu gdje ih je primio direktor Manso Mujo. Jutros je 9. po redu zaklan kurban na gradilištu, kojeg je donirala porodica dir. Manse. Napomenimo, da je olovo za kupolu džamije stiglo i uskladišteno u holu srednje škole.

 

E.P.