kongres prva slika

Danas su u punom Domu mladih Skenderija održani Drugi susreti mladih Mreže mladih Muftijstava sarajevskog, na kojem su prisustvovali koordinatori i predstavnici Mreže mladih iz svih medžlisa i džemata s područja Muftiluka sarajevskog.

Nakon intorniranja himne i učenja Kur'ana prisutnima su se obratili: muftija sarajevski prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, Muhamed Jugo, predstavnik Uprave za vanjske poslove i dijasporu, dr. Abdulgafar Velić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, koordinator Mreže mladih Muftijstva sarajevskog Miralem Babajić. Susretima su prisustvovali i glavni imami Medžlisa Sarajevo Kenan-ef. Musić, Medžlisa Gračanica Senahid ef. Uzunović, Medžlisa Olovo Esad-ef. Pepić, Medžlisa Fojnica Edin-ef. Rojo, te izaslanici glavnih imama drugih medžlisa.

Muftija sarajevski govorio je o uspjehu ovog projekta koji ima za cilj okupljanje i razmjenu ideja mladih u cilju unaprijeđenja cjelokupnog društva, a ne samo vjerskog života. “Mi nismo da vam ovdje vazimo, već iskažemo podršku da svoje projekte sprovedete u djelo i uljepšate svoje okruženje”, kazao je muftija sarajevski, koji je ukazao i na problem odlaska mladih iz BiH.

Muhamed Jugo prenio je selame direktora Uprave Razima Čolića, te podsjetio mlade i na širenje Mreže u drugim zemljama gdje žive Bošnjaci i drugi narodi koji surađuju s njima na vjerskom i kulturnom planu, a što je rezultiralo formiranjem Mreže mladih u nekim zemljama Evrope. Jugo je također naglasio da je u toku formiranje Mreže mladih u Australiji i SAD-u. 

Dr. Abdulgafar Velić je u svom obraćanju kazao mladima: “Mreža mladih je vaš projekat, stoga preuzmite sve aktivnosti Mreže mladih, te budite potpuno svjesni odgovornosti i časti ove važne misije.” Čestitavši mladima na brojnim aktivnostima, dr. Velić je naglasio da u protekloj godini gotovo nije bilo nijednog dana a da predstavnici Mreže mladih nisu imali neku aktivnost”.

U drugom dijelu Susreta izabrano je Radno predsjedništvo, kojim je predsjedavao Alija Krupalija, predstavnik Mreže mladih Ilidža, kao i Programski tim Mreže mladih, koji je sastavljen od 16 kapitena Mreže mladih. 

Nakon prezentiranih i usvojenih izvještaja članovi Mreže mladih razgovarali su o ramazanskim aktivnostima kao i o programu rada za narednu godinu. 

Na kraju Susreta pročitan je i proglas Mreže mladih u kojem se između ostalog ističe: 

“Mreža mladih, koju smo pokrenuli prošle godine i koju smo u proteklom periodu draga srca podizali i pleli, dokaz je da mi, mladi ljudi, svoj identitet gradimo na osnovama naše vjere islama i da kroz ovu aktivnost želimo jačati i sačuvati ovaj za nas najvažniji identitet.

Mreža mladih, također, dokaz je da smo svjesni svog narodnog imena Bošnjak, te da nam je naš džemat i zajednica, naš narod, bošnjački narod, kojem želimo hizmetiti i na različite načine pomoći.

Naš toprak, naš vatan, naša otadžbina, naša domovina je Bosna. Ona je naša zemlja, najljepša i nenapuštajuća. To garantujemo ovim danom i našim prisustvom na ovom skupu. Za svoju zemlju, spremni smo žrtvovati svoje imetke, svoje vrijeme pa i svoj život, ako bude i to potrebno.

Želimo poručiti da poštujemo i čuvamo vrijednosti našeg društva i multireligijsku dimenziju naše domovine. U svim našim aktivnostima pazit ćemo na osnovna ljudska prava svih ljudi, borit ćemo se za mir, slobodu i međusobno poštivanje. Također, čuvat ćemo i borit se i za naša prava i nećemo dozvoliti bilo kakvu diskriminaciju, zloupotrebu i iskorištavanje.

Želimo poručiti s ovog skup da smo mi dio Islamska zajednica. Svjesni smo važnosti Islamske zajednice za naš narod i našu domovini. Svjesni smo da sa nama dolaze nova jutra i novi dani. Svjesni smo odgovornosti i obaveza koje su pred nama. Stoga, tražimo od odgovornih u Islamskoj zajednici da se više oslone na naš kapacitet i našu energiju, kaže se između ostalog u Proglasu Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.

muftija susretiimamaiskslačlklkjjhgp1cdccevae8c31t1c125718qug2i4p1cdccevag1v8cvjpums5ehk4pdp1cdccevag142pp9017851sjq18v7fp1cdccevag1275n3k25m147j13g47p1cdccevagih21s781glhmo1qh68p1cdccevagk7e1ulq121varv11tc5p1cdccevagk431eekmb8kur17ip9p1cdccevai1q1d11kooq1ulc1fkuvp1cdccevai11il1bjk10iq1921q37r