UMRA

29. MARTA – 09. APRILA 2017.

MEDINA MEKA

CIJENA

uključeni svi troškovi i aerodromske takse

Hotel Crowne Plaza 5*

noćenje sa doručkom

Hotel Anjum 5*

noćenje sa doručkom

2.950,00 KM

Aranžman uključuje:

* avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina/ Džida – Istanbul – Sarajevo

* transfer aerodrom – hotel – aerodrom – Turska

* smještaj u hotelu u Istanbulu,na bazi usluge prema programu

* transfer aerodrom u Medini – hotel – aerodrom u Džidi

* smještaj u hotelu po izboru u 1/2 i 1/3 sobama, sa doručkom                         

* organizacija putovanja i vodič

* zajedničko obavljanje umre

* prijevoz turističkim autobusima na relaciji Medina‐Meka-Džida                                                                   

* obilasci znamenitosti u Medini i Meki

Potrebna dokumentacija:

  • pasoš, čija važnost je  najmanje 6 mjeseci od dana polaska (dvije uporedne stranice u pasošu moraju biti prazne)
  • 2 fotografije u boji, sa bijelom pozadinom (kao za pasoš)
  • 2 kopije pasoša u boji (stranice na kojoj se nalazi slika)
  • žuti karton (potrebna vakcina)
  • **   za ženske osobe mlađe od 45 god. potreban mahrem (pratilac), uz dokumentaciju koja to potvrđjuje, na bosanskom i arapskom jeziku

Kontakt:

Ured za hadž i umru

Sarajevo, ul. Zelenih Beretki br. 17.

Telefon: 00387/33-668-651

email: uredzahadziumru@rijaset.ba

UPLATE I PRIJAVE SE PRIMAJU DO POPUNE MJESTA, A NAJKASNIJE DO 13. MARTA 2017. GODINE

BROJ MJESTA OGRANIČEN!

Program:

UMRA – MART 2017.
29.03. – 09.04.2017.


Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine. 
Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Oblaćenje Ihrama, nijet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: “Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.” U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenja Kur'ana, upućivanja dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 29.03.2017. (SRIJEDA), SARAJEVO – ISTANBUL

Okupljanje mu’temira na Sarajevskom aerodromu 2 sahata prije leta. Let za Istanbul u 21:10h. Slijetanje u Istanbul 30.03.2017. u 00.05h.

2. DAN, 30.03.2017. (ČETVRTAK), ISTANBUL – MEDINA

Nastavak putovanja avionom za Medinu na liniji TK98 u 01:10h. Slijetanje na aerodrom u Medini u 04:40h po lokalnom vremenu. Nakon pasoške kontrole slijedi transfer do hotela. Smještaj u hotel, individualni ibadeti i noćenje.

3. DAN, 31.03.2017. (PETAK), MEDINA – DŽUMA NAMAZ U HAREMU

Sabah namaz, doručak. Slobodno vrijeme do džume. Džuma namaz u Haremu. Nakon džume slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete i noćenje.

4. DAN, 01.04.2017. (SUBOTA), MEDINA

Doručak, posjeta Revdi, za koju Muhammed, alejhis-selam kaže: „Ono što je između moga mimbera i ove moje kuće je bašća od džennetskih bašća.“ Džennetu-l-Bekija, mezarje u neposrednoj blizini Poslanikove, alejhis-selam, džamije, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, alejhis-selam, ashaba i mjesto gdje se i danas ukopavaju muslimani, individualni ibadeti i noćenje.

5. DAN, 02.04.2017. (NEDELJA), MEDINA

Sabah namaz u džamiji Muhameda, alejhis-selam. Nakon doručka slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine: Brdo Uhud, pet kilometara sjeverno od Medine za koje je Poslanik, alejhis-selam, rekao: “Uhud je planina koju mi volimo i koja nas voli”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda među kojima je i mezar Hamze, radijallahu anhu. Mesdžid Kibletejn (džamija sa dvije kible). Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između muslimana i mušrika). Mesdžid Kuba, 3 kilometra sjeverno od džamije Poslanika, alejhis-selam. Ovo je prva džamija koju je lično gradio Muhammed, alejhis-selam. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja umre.

6. DAN, 03.04.2017. (PONEDELJAK), MEDINA

Sabah namaz, doručak, individualni ibadei i noćenje.

7. DAN, 04.04.2017. (UTORAK), MEDINA – MEKA

Sabah namaz. Nakon doručka slobodno vrijeme do podne namaza. Napuštanje soba i polazak prema Meki oko 14.00h. Nakon nekih 30 minuta vožnje zaustavljamo se na Mikatu Zul-Hulejfa, klanjamo dva rekata ihramskog namaza i činimo nijjet Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima, smještaj u odabrane hotele. Obavljanje zajedničke Umre (Tavaf i Sa'j), brijanje glave ili skraćivanje kose. Noćenje.

8. DAN, 05.04.2017. (SRIJEDA), MEKA

Sabah namaz, doručak, individualni ibadeti i noćenje.

9. DAN, 06.04.2017. (ČETVRTAK), MEKA – AREFAT – MUZDELIFA – MINA –PLANINA NUR – MEKA

Sabah namaz. Doručak. Oko 8.00h sati slijedi odlazak autobusima na Arefat, visoravan udaljenu 22km jugo-istočno od Kabe. Ukupna površina Arefata je 10,4 km2 i cijela visoravan se nalazi van granica Harema, i jedan je od mešaira. Postoje predaje prema kojima je Arefat dobio ime po tome što su se tu upoznali Adem, alejhis-selam, i hazreti Hava. Nastavljamo ka Muzdelifi, dolini smještenoj između Arefata i Mine. Po dolasku na Minu (cca 5km od Muzdelife), slijedi obilazak džemreta, označen prostor na kojem je Ibrahim, alejhis-selam, trebao žrtvovati svoga sina Ismaila, alejhis-selam. Ovaj historijski događaj ostavio je trajne poruke i konkretne propise od kojih je simbolično kamenovanje šejtana na istim mjestima na kojima je to uradio Ibrahim, alejhis-selam. Potom se ide u podnožje planine Nur (5km istočno od Meke i na nadmorskoj visini od 621m). Na njoj se nalazi pećina Hira, najdraže Poslanikovo, alejhis-selam, mjesto za razmišljanje. To je mjesto gdje je Poslanik, alejhis-selam, primio prve ajete Objave. Povratak u Meku, noćenje.

10. DAN, 07.04.2017. (PETAK), MEKA – DŽUMA NAMAZ U HAREMU

Sabah namaz, doručak. Slobodno vrijeme do džume. Džuma namaz u Haremu. Nakon džume slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete i noćenje.

11. DAN, 08.04.2017. (SUBOTA), MEKA – DŽEDA

Sabah namaz, doručak i individualni ibadeti. Napuštanje soba u 14:00, odlazak u Harem radi obavljanja Oprosnog Tavafa. Slobodno vrijeme do jacije namaza. Ukrcavanje u autobuse oko 21:00h i transferi prema Aerodromu u Džedi (vožnja traje cca 2 sata).

12. DAN, 09.04.2017. (NEDJELJA), DŽEDA – ISTANBUL – SARAJEVO

Nakon pasoške kontrole ukrcavanje na avion za Istanbul u 01:45h. Dolazak u Istanbul oko 05:35h. Nastavak leta za Sarajevo je u 07:15h po lokalnom vremenu. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 08.05h po lokalnom vremenu.

Aranžman uključuje:

* avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina/ Džida – Istanbul – Sarajevo

* transfer aerodrom – hotel – aerodrom – Turska

* smještaj u hotelu u Istanbulu,na bazi usluge prema programu

* transfer aerodrom u Medini – hotel – aerodrom u Džidi

* smještaj u hotelu po izboru u 1/2 i 1/3 sobama, sa doručkom                         

* organizacija putovanja i vodič

* zajedničko obavljanje umre

* prijevoz turističkim autobusima na relaciji Medina‐Meka-Džida                                                                   

* obilasci znamenitosti u Medini i Meki

NAPOMENA: 
– Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog Ureda za hadž i umru, a moguća su odstupanja prema potrebi i dogovoru sa grupom, radi što ugodnijeg boravka na ovim mubarek mjestima.

– Kategorizacacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili ne odgovara nužno kategorizaciji hotela u Bosni i Hercegovini.

Molimo Milostivog da od nas primi umru i sva naša naša dobra djela, smiluje nam se i uvede u Džennet!