U ponedjeljak, 19. juna 2023. godine, u Domu mladih Skenderija u Sarajevu, upriličena je svečana akademija u povodu ispraćaja 25. generacije maturanata Prve bošnjačke gimnazije i 16. generacije maturanata Cambridge International School 2019-2023.

U prisustvu profesora i uprave škole, gostiju, roditelja i prijatelja maturanata, uz prigodan program, proglašeni su učenici generacije i drugi najuspješniji učenici škole kojima su uručene nagrade i priznanja za postignute rezultate, doprinos u radu i afirmaciji ove prestižne obrazovno-odgojne ustanove.

Svečanoj akademiji Prve bošnjačke gimnazije, u ime Reisul-uleme IZ u BiH, prisustvovao je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.  

Na početku svog obraćanja muftija prof. dr. Nedžad Grabus je poselamio domaćina svečanosti, direktoricu Prve bošnjačke gimnazije Emelu Mehmedspahić, profesore i uposlenike, maturante i maturantice, prisutne roditelje kao i druge mnogobrojne goste.

Prije obraćanja maturantima i maturanticama, Muftija je prenio čestitke i selame Reisul-uleme IZ u BiH dr. Husein-ef. Kavazovića uz hair-dove za uspješan nastavak školovanja. Naglasio je da je Islamska zajednica u BiH, kao osnivač Prve bošnjačke gimnazije, ponosna na uspjehe koje postižu generacije Prve bošnjačke gimnazije. “Sretni smo da ste dio naše velike porodice obrazovnog sistema i da će vaše srednjoškolsko obrazovanje biti i ostati dio vaših, ako Bog da, bogatih biografija. Nek vas na tom putu prati Božija Milost i blagoslov”, kazao je Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus u svom uvodnom obraćanju.

Posebnu poruku koju je maturantima i maturanticama Prve bošnjačke gimnazije uputio Muftija sarajevski prof. Dr. Nedžad Grabus prenosimo u nastavku.

“Obrazovanje je segment na kojem se razvija individualna i narodna svijest o temeljnim vrijednostima identiteta i pripadnosti specifičnoj jezičkoj, nacionalnoj, vjerskoj, kulturnoj ili društvenoj grupi. Bošnjaci su narod koji u svome kolektivnom pamćenju baštini vrijednosti obrazovanja koje se zasniva na temeljnim etičkim vrijednostima koje su sadržane u Časnoj Knjizi Kur'anu i Poslanikovom, a.s., sunnetu. Zajedno sa drugim monoteističkim vjerama prihvatamo etiku koja je zasnovana na Božijoj Riječi i Božijoj volji. Prihvatamo Božije zapovijedi o vrijednosti ljudskog života, suprotstavljanje mitološkom i bezličnom odnosu čovjeka s onostranim svijetom koje se manifestira kroz neprestano zanimanje za čovjeka i poboljšanje njegovog ukupnog stanja. To kur'ansko zanimanje za čovjeka daje nam smjernice da djelujemo u skladu s Božijim uputama kako ne bismo upali u zamku da sami donosimo i ukidamo moralne zakone po vlastitim željama. Važnost Božije Riječi neosporna je u razumijevanju muslimanskog etičkog koncepta. Kur'anski koncept nas uči da poštujemo tuđe materijalno i intelektualno vlasništvo, jer su bespravno otuđenje, krađa i zloupotreba tuđih stvari i vlasništva moralno i pravno neprihvatljivi i odbacuju se kao neetično djelovanje.

Istovremeno mi pripadamo evropskoj kulturi i civilizaciji u kojoj stječemo znanje na osnovu višestoljetnog iskustva službenog obrazovnog sistema u BiH. Kroz svoje obrazovanje u Prvoj bošnjaškoj gimnaziji osposobili ste se za nastavak fakultetskog studija koje ćete imati na univerzitetima u BiH i diljem svijeta. Uvjereni smo da su znanje, sposobnosti i vještine koje ste usvojili tokom svoga obrazovanja čvrst temelj za vaš uspjeh za nastavak akademskog obrazovanja. Za uspješan obrazovni proces važna je predanost, ustrajnost i kritička artikulacija svih tema koje su sastavni dio pluralnog i demokratskog društva kakvo je BiH.

Šta bismo mi voljeli da ponesete sa sobom i da to čuvate?

Prva bošnjačka gimnazija je važan izvor stjecanja znanja, ali je istovremno škola koja je blizu svome učeniku, zato je pitanje odgoja, edeba jedno od bitnih obilježja ove škole. Moto ove škole izražen kroz kur'anski ajet: »Natječite se u dobru!« odgaja učenike za socijalnu ukjučenost, empatiju, borbu za istinu i pravdu, slobodu, dostojanstvo, čuvanje tradicionalnih bosanskih vrijednosti, poštivanje roditelja, komšija, ljubav prema domovini itd. Sve su to vrijednosti koje čine naš život smislenim. Život sa sobom nosi puno iskušenja i različitih teških situacija. Imajte uvijek povjerenje u Gospodara svjetova, Stvoritelja Nebesa i Zemlje, Allaha, dž.š., koji nas je stvorio i podario nam život u ovoj lijepoj zemlji. Čuvajte ponosno vrijednosti grada Sarajeva, čije je srce veće od svih nas, grada koji je dovoljno velik za sve naše različitosti, za koje se vrijedi boriti i hrabro ih čuvati. Na dunjaluku se ništa ne poklanja, zato ćete se često morati boriti za svoje stavove, za svoju ulogu na ovome svijetu. Prva bošnjačka gimnazija je pomogla da se razvijete u slobodne i sposobne osobe koje će dostojanstveno nastaviti svoje životno putovanje. Kada god budete u prilici pomozite svojojoj školi.”

Na kraju obraćanja Muftija je uz dovu Allahu dž.š. svim maturantima i maturanticama poželio puno uspjeha, zdravlja, dug i harli život.

Izvor: Muftijstvo sarajevsko