redovan-seminar-za-imame-sarajevskog-medzlisa-mekteb-je-temelj99706.jpg

Povodom početka nove mektebske godine, 08. septembra je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održan redovan seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

 

Na početku seminara, glavni imam, dr. Abdulgafar-ef. Velić je čestitao imamima novu mektebsku godinu i poželio im uspješan rad.

 

– Ovo je prilika da kažemo više o našoj misiji, o našim poslovima, emanetu kojeg nosimo. Svako vrijeme ima svoje izazove, kako vrijeme koje je proteklo, tako i ono koje je pred nama. Vjerovatno će biti većih i težih izazova, zbog toga je jako važno da se okupljamo, da razgovaramo, biti će nam lakše nositi naš emanet – rekao je Abdulgafar-ef. Velić.

 

Seminaru je prisustvovao zamjenik reisu-l-uleme i muftija sarajevski, dr. Enes-ef. Ljevaković. On je također imamima poželio uspješnu mektebsku godinu, podsjetivši na vrijednost i odgovornost muallimske dužnosti.

IMG_0866.JPG

– Ne treba posebno naglašavati šta znači mektebska pouka za Islamsku zajednicu općenito, za muslimane u Bosni i Hercegovini, za naše društvo. Od djece koja nam dolaze u mekteb očekujemo da budu dobre džematlije, članovi naših odbora, skupština, da će biti vezaniji za džamiju i imama, i u ovom užem smislu, mekteb je važniji nego vjeronauka ili bilo koja druga djelatnost unutar Islamske zajednice – rekao je Ljevaković, te poručio da je mekteb temelj.

 

Ovim prilikom je razgovarano i o aktuelnim pitanjima i izazovima sa kojima se imami suočavaju. S obzirom da je imenovan novi muftija sarajevski, Enes-ef. Ljevaković se na kraju imamima zahvalio na dosadašnjoj saradnji.

IMG_0889.JPG

(Rabija Arifović/Preporod.info)