muftija-pitic-poruka-muhammeda-as-je-za-cijelo-covjecanstvo95344.jpg

 

Muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić danas je, na poziv muftije sarajevskog prof. dr. Nedžad-ef. Grabusa, kazivao hutbu u Carevoj džamiji u Sarajevu.

Prije džuma-namaza prvo se obratio muftija Grabus. 

U hutbi povodom mjeseca rebiul-evvela – mjeseca rođenja poslanika Muhammeda, a.s., muftija Pitić je kazao kako je Poslanik najljepši uzor u svakodnevici.

– Poruka poslanika Muhammeda, a.s., nije vezana za jednu zemlju, narod ili jezik, već je za cijelo čovječanstvo, za sve narode, ma kojim jezikom govorili, za svih osamnaest hiljada svjetova – kazao je muftija Pitić.

Naglasio je da je Poslanik naučio vjernike kako da ispravno vjeruju u Boga.

– Bio je siroče, ali je bio poslušan svom amidži koji ga je hranio, nije bio siroče koje je trebalo žaliti. Bio je mladić, ali ne mladić kojem se ljudi ustručavaju povjerenje ukazati. Bio je muž, ali ne neodgovorni muž. Bio je biznismen, ali ne onaj koji vara, već pošteno zarađuje svoju nafaku. Bio je otac, pun ljubavi i saosjećanja prema svojim ukućanima, odgajao je djecu svojim primjerom, a ne silom i nasiljem u porodici. Bio je vođa, pravedni i odgovorni vođa, nije tu poziciju koristio radi privilegije ili bogaćenja. Bio je prijatelj, pravi i iskreni, a ne onaj koji prijatelja ostavlja na cjedilu nakon što ga iskoristi ili u prijateljstvu vidi samo materijalnu korist. Cijenio je čovjeka, bez obzira na to bio slijepac ili bogataš, pastir ili obrazovani pjesnik. Ovakav je živio i prije poslaničkog ogrtača koji je obukao u četrdesetoj godini života. Zbog toga i jeste mogao ponijeti tako tešku misiju i u potpunosti prenijeti Objavu i pokazati njenu primjenu u svakodnevnom životu – kazao je muftija.

Dodao je da je Muhammed a.s. u svojoj poslaničkoj misiji, osim toga što je donio Kur'an, bio je i njen prvi provoditelj.

– Svojim životom on je Uputu pokazao u praksi. Iskusio je kroz svoj život sve ono što nam Kur'an govori o iskušenjima ranijih Božijih poslanika. I po tome je Muhammed a. s. Pečat, Poslanik svim svjetovima, generacijama i ljudima, cijelom čovječanstvu – naglasio je muftija.

Ukazao je i na obavezu vjernika da u Poslaniku a.s. pronađu primjer.

– Naša je obaveza da u svojim postupanjima, poslovima, u donošenju odluka, a prije nego ih donesemo upitamo sami sebe: A šta bi moj Poslanik uradio u ovoj situaciji u kojoj sam ja sada? Nema islama bez Poslanika, nema muslimana bez poslanikove prakse u svakodnevnom životu – poručio je, između ostalog, muftija Pitić.