Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus sinoć je prisustvovao prvom teravih-namazu u Hadži Hasanaginoj džamiji u Kreševu, Medžlis Islamske zajednice Kiseljak, i ovom prilikom se prigodno obratio vjernicima.

Teravih-namazu su prisustvovali i dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, Mirsad Mujić, član Sabora Islamske zajednice, Kenan Bajrić, glavni imam Medžlisa Kiseljak, džematski imam Naid-ef. Kršo, kao i brojni vjernici.

U svom obraćanju prisutnima, muftija Grabus je naglasio da trebaju biti zahvalni Allahu na prilici da dočekaju odabrane dane u godini i u njima čine ibadet.

– Znamo da je Allah Uzvišeni rekao da je post obaveza. Ali, vidite kako je Allah Veliki, on tu obavezu daje samo onima koji su zdravi, slobodni. Od bolesnika ćemo čuti “najteže mi je što ne mogu postiti”. Postimo sad. Dođu iskušenja, različite situacije u životu, pa ćemo biti spriječeni da postimo. Svi naši ramazanski ibadeti su vrijednost koju sada treba sakupljati – kazao je muftija Grabus.

Podsjećajući da se post ne ogleda samo u odricanju od hrane i pića, nego i svega lošeg, muftija je naglasio da je post prilika za preobražavanje svakog čovjekovog stanja.

– Puno je teže osloboditi se drugih mahana, onoga po čemu smo ljudi. Ljudi znaju i prevariti, ogovarati, ukrasti, slagati.

Zamolimo Allaha da ne budemo od takvih, da mi govorimo istinu, da čuvamo sebe i svoj jezik od negativnosti. To je najvažnije što mi trebamo raditi u mjesecu posta. Ramazan je vrijeme osvježenja, transformiranja – naglasio je muftija Grabus.

Istaknuo je da je vjera radost života i nada u vječnu sreću, a vjernike je pozvao na odgovoran odnos spram vrijednosti vjere, naroda i domovine.

– Ovo je posebno vrijeme, blago li svima nama koji smo ga doživjeli. Učite dovu za svoju djecu, džemat, nemojte ni nas zaboraviti u svojim dovama. I nama treba snage i mudrosti da se s različitim iskušenjima znamo nositi. Vi ste svjedoci, prošli ste kroz težak period agresije, izbjeglištvo, povratak, ali kad Allah da snagu ljudima, oni mogu različite probleme prebroditi. Znamo da ima i bogatijih, većih zemalja, ali za vas iz Kreševa nema ljepše džamije od ove. Vi znate ko ste, gdje pripadate, i valja nam zajedno to čuvati – poručio je, između ostalog, muftija Grabus.