mjedenica-3.jpeg-1160x870.jpg

Četvrtu godinu zaredom članovi Mreže mladih Stari Grad Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo posjećuju JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece ”Mjedenica”, odnosno korisnike Radionice za radnu okupaciju na Bistriku, te im uručuju poklone povodom Ramazanskog bajrama.

Ideja je potekla prije četiri godine i plod je iftara koji su organizirani u saradnji s džematom Careve džamije. Na tim iftarima mladi su ostavljali svoje priloge, a članovi Mreže mladih su od tih sredstava i vlastitim donacijama pripremali i uručivali bajramske poklone.

Štićenicima Zavoda do sada su pokloni uručivani u njihovim prostorijama, dok su im ove godine volonteri Mreže mladih, zajedno sa direktoricom Zavoda dr. Mirsadom Čakal, poklone odnijeli na kućne adrese.

– Uvidjevši koliko im znače te posjete, proširili smo aktivnost i uključili dodatne prijatelje i donatore kako bismo mogli da kvalitetnije realizujemo tu akciju. I tako je iz godine u godinu bilo sadržajnije i kvalitetnije. Posebnu podršku su nam pružili imam i džemat Bakarevića džamije, u čijem džematu je smještena Radionica za radnu okupaciju – kazao je Mirsad Đerzić, koordinator Mreže mladih Stari Grad.

Dodao je da se ove godine, zbog uslova nastalih zbog pandemije korona virusa, željelo da ih se posebno iznenadi, jer su već duže od dva mjeseca kod svojih kuća i jako im nedostaju njihova druženja.

– Dogovorili smo se da ih mladi pozovu, da porazgovaraju s njima i da vide imaju li nekih posebnih želja. Nakon toga mladi su se raspodijelili i svako je uzeo na sebe obavezu da pripremi poklon za jednog štićenika. Osim tih poklona (sa željama), uručili smo im i bajramluk u koverti, zatim poklon Butika Badem, poklon Mreže mladih iz Beča, kao i poklon Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake – dodao je Đerzić.

Osim tih poklona za 34 korisnika Radionice za radnu okupaciju, ostali učenici Osnovne škole (OŠ) i Vrtića, njih 128, dobili su bajramske paketiće čiji donatori su Muhammed Nabil Liellah, Mreža Mladih IZBA i Humanitarna organizacija “Dirhem – Medaljon” iz Beča.

– Ovom prilikom zahvaljujemo svim našima donatorima i uposlenicima Zavoda predvođenih direktoricom dr. Mirsadom Čakal, koji su nam omogućili da ovogodišnju akciju realizujemo ovako uspješno. Posebnu zahvalnost dugujemo imamima, džematima i članovima Mreže mladih Stari Grad za nesebičan trud i zalaganje – kazao je Đerzić.

(Preporod.info)

mjedenica-5.jpeg-320x240.jpgmjedenica-8.jpeg.jpg.jpeg-320x240.jpgmjedenica-2-320x240.jpgmjedenica-9.jpeg.jpg.jpeg-320x240.jpgmjedenica-6.jpeg.jpg-320x240.jpgmjedenica-1-320x240.jpgmjedenica-4.jpeg-320x240.jpgmjedenica-7.jpeg.jpg.jpeg-320x240.jpg