mentorstvo-kao-vid-djelovanja-mreze-mladih54040.jpg

Smjena generacija jedna je od činjenica neposredno povezanih sa protokom vremena. Nosioci prvih aktivnosti Mreže mladih, uključeni u sam proces osnivanja, danas su posvećeni velikim životnim događajima – završetak školovanja, stupanje u radni odnos, zasnivanje porodice…

 

Istovremeno, riječ je o pojedincima koji su se suštinski vezali za projekat Mreže mladih, pa su, premda zauzeti, kontinuirano uključeni u mnoge aktivnosti.

 

Svjesni njihove spremnosti za volonterizam, iskustva u omladinskom sektoru i marljivosti, koordinatori ih povremeno angažiraju kao mentore mlađim članovima.

 

– Riječ je o onima koji su bili mlađi osnovci onda kada su aktivnosti Mreže mladih počinjale, te koji su starije aktiviste već doživjeli kao uzore, na osnovu onoga što rade u društvu i za zajednicu – kazao je Amir Muminović, nekadašnji aktivista Mreže mladih, danas sekretar pri MIZ Olovo i jedan od mentora mlađim članovima.

 

Ovakav pristup, pojašnjavaju koordinatori, doprinosi boljem zbližavanju novih članova sa samom Islamskom zajednicom, obzirom na generacijsku blizinu novih članova i njihovih mentora (starijih aktivista). 

 

– Znatno smo opušteniji u društvu kojim koordiniraju stariji članovi Mreže mladih, nego u formalnijim varijantama razgovora sa imamima koji imaju svoju edukativnu vrijednost, ali su manje dijaloški – istakla je za Preporod.info Mediha Imširović, članica Mreže mladih Olovo.

142975806_271802654291855_396603063559203812_n (1).jpgFoto: Uz druženje sa starijim članovima više je dijaloga zbog opuštene atmosfere

 

Prema riječima koordinatora, ovakva atmosfera je dobra prilika da se omladini, kroz atmosferu opuštenosti, pomenu univerzalne vjerske vrijednosti i život posvećenog muslimana u savremenom svijetu, s kojim će se oni moći apsolutno poistovijetiti.

 

Nedavni primjer ovakvog susreta mlađih i starijih aktivista nalazimo na punktu Mreže mladih Ilijaš, gdje su stariji aktivisti, nakon prezentacije prošlogodišnjih aktivnosti svojim imamima, upoznali mlađe članove sa projektom Mreže mladih – ciljevima, misijom, vizijom i smislom uključivanja u aktivnosti.

 

– Cilj ovog druženja je prezentacija aktivnosti u prošloj godini, prezentacija predstojećih aktivnosti i projekata, te upoznavanje mlađih članova sa samom Mrežom mladih, kao i međusobno upoznavanje članova – naveli su iz Mreže mladih Ilijaš.

 

Koordinator Mreže mladih Novi Grad, Mirsad ef. Mešanović, također je nedavno upriličio druženje starih i novih članova. Prema riječima aktivista ovog punkta, veliki je interes novih članova za uključenje u aktivnosti, pa su uključeni u proces formiranja novih sekcija i radnih timova.

142716265_3560379267364977_7746728853915637474_n (1).jpgFoto: Stariji aktivisti kao formirani uzori, mlađi aktivisti kao baštinici univerzalnih vrijednosti

 

– Druženja, edukativni sadržaji za nove mlade aktiviste, međudžematska druženja, zajedničke šetnje, klizanje, samo su neke od njihovih brojnih aktivnosti – navode ovi aktivisti.

 

Vodeći se pomenutom idejom da novi članovi, kroz komunikaciju i druženje sa starijim aktivistima u neformalnom ambijentu, usvajaju univerzalne vrijednosti za svakodnevnicu, pored redovnih aktivnosti ovi članovi se druže i mimo zvaničnog protokola Mreže mladih.

 

To je svakako jedan od ciljeva – kreirati grupu ljudi povezanu međusobnim razumijevanjem i zajedničkim vrijednostima.

 

(N.G./Preporod.info)