as.jpg

U subotu, 9.11.2019. godine odnosno 12. rebi'ul evvela 1441. hidžretske godine, poslije podne namaza, u džematu Čaršijske džamije upriličen je centralni mevludski program za područje Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

Bio je ovo centralni program u okviru manifestacije: Salavat tebi, Poslaniče, koja se evo već šestu godinu tradicionalno provodi u mjesecu rebi'ul evvelu na području Medžlisa IZ-e Kakanj.

Mevludski program proučili su imami Medžlisa koji su svojim predivnim glasovima učili stihove o Poslaniku, s.a.v.s., ilahije i kaside te ajete koji govore o Muhammedu, s.a.v.s.

U uvodnom obraćanju imam džemata Čaršija, Elvedin ef. je poselamio prisutne, zaželio im dobrodošlicu i posebno najavio gosta predavača, dr.hfz. Halila Mehtića.

U svojoj uvodnoj besjedi Elvedin ef. je istakao da je cilj ove manifestacije upoznavanje sa Resulullahom, jačanje ljubavi prema njemu te slijeđenje njegovog puta. U tom smislu naveo je je riječi Muhammeda, s.a.v.s., u kojima kaže:

Ko oživljava moj sunnet on me voli, a ko mene voli biće samnom u Džennetu. (Tirmizi)

„Mi smo se evo sastali da mevlud proučimo našem Poslaniku, a.s., naše sestre iz Odjela za brak i porodicu ovim povodom pripremile su mevludsko šerbe po originalnoj recepturi i halvu za sve prisutne, halvu koja je zamiruhala našom čaršijom, mahalama i kućama. Naša omladina iz Mreže mladih će sve ovo vama danas podijeliti a u toku dana Društvena briga Medžlisa će podijeliti preko 700 kg kurbanskog mesa za 150 potrebnih porodica. Tako mi oživljavamo sunnet i izražavamo ljubav prema Poslaniku, a.s., obveseljavajući druge te se nadamo da ćemo se tako upisati u sljedbenike Muhammeda, a.s., i njegove ahbabe.“ istakao je Elvedin ef. u svom uvodnom obraćanju.

S obzirom da je glavni imam Medžlisa IZ-e Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković, bio odsutan njegov izaslanik je bio prof. Zakir ef. Ljubović, koji je govorio o potrebi uzimanja Poslanika, a.s., za uzora u svim životnim situacijama. Zakir ef. je predstavljajući predavaća, dr. Mehtića naglasio da će iz njegovog predavanja biti postavljena dva pitanja za prisutne a za tačne odgovore biti dodijeljena knjiga ispravno razumijevanje života Muhammeda, s.a.v.s autora šejha Ramadana El-Butija.

Dr. Mehtić je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da se obrati na ovom mevludu te je govorio na temu Poslanik kao paradigma savršenog odgajatelja. Istakao je potrebu kontinuiranog obrazovanja i odgoja što je intencija i Kur'ana i sunneta. Dr. Mehtić posebno je istakao tri osobine onoga koji poziva na pravi put i koji nastoji da odgaja druge a to so su:

  1. Znanje, jer bez adekvatnog znanja ne može se govoriti o kvalitetnom pozivanju na pravi put,
  2. Blagost u pozivanju i
  3. Sabur odnosno strpljivost u svim nedaćama koje život donosi.

„Poslanik, s.a.v.s., je prije svega imao osobinu milostivosti prema svim ljudima a posebno prema svojim sljedbenicima. Ja sam vam poklonjena milost, isticao je Resulullah, a.s. tako bi trebao i svaki musliman iskazivati milost prema svima a posebno prema svojim najbližim, roditeljima, djeci, bračnom drugu, komšijama i ostalima.

Poslanikova blagost je prikazana na mnogo primjera a posebno u teškim trenucuima kada je nakon velikih iskušenja Poslanik, a.s opraštao svom narodu, posebno poslije Taifa i nakon oslobođenja Mekke. Sve su ovo primjeri kako je Poslanik, s.a.v.s., odgojno djelovao na svoj narod a rezultat je bio da je od poludivljih ljudi za kratko vrijeme napravio najbolju civilizaciju i ljude za koje je Uzvišeni rekao: ”Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate, i u Allaha vjerujete…”    Ali Imran 110.“ Istakao je dr. Mehtić u svom obraćanju.

Program je trajao do ikindija namaza a poslije ikindije upriličeno je druženje u prostorijama mekteba Čaršijske džamije.

 

Elvedin ef. Ibrahimspahić

Imam Čaršijske džamije u Kaknju