4-2-1160x870.jpg

Mreža mladih Muftijstva sarajevskog će, prema planu rada, u narednom periodu jedan dio aktivnosti vezivati uz povratničke džemate. 

 

Tako su prve ovogodišnje omladinske aktivnosti u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo započele upravo u povratničkim medžlisima, gdje su učešće uzeli mladi aktivisti, imami i džemati.

 

Namjera je kod mladih graditi empatiju prema potrebitim, povezati se sa povratničkim džematima, te uticati na svijest vjernika o potrebi stalne brige i prisutnosti na ovim područjima. 

2-2-1160x870.jpg

Prvu aktivnost je realizovala Mreža mladih Novi Grad. U ponedjeljak 04. januara 2021. godine, ovi aktivisti su boravili na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad. Oni su se odazvali na poziv članova građevinskog odbora džemata Orahovci i dali svoj skromni doprinos na uređenju džamijskog dvorišta u ovom džematu. Džamija u Orahovcima je srušena tokom posljednje agresije i upravo ovih dana radovi na njenoj obnovi ulaze u završnu fazu.

 

Aktivnosti Mreže mladih u povratničkim džematima će se nastaviti i narednom periodu različitim humanitarnim, ekološkim i društvenim aktivnostima.

 

U ovkiru aktivnosti u MIZ Sarajevo, namjera je da svaka od osam opštinskih mreža ovog medžlisa posjeti, isplanira i realizuje aktivnosti u jednom povratničkom medžlisu.

3-3-1160x1546.jpg

 

 

(sarajevskimedzlis.ba)