klanjana-dzenaza-muharem-ef-hasanbegovicu78397.jpg

Jučer je u haremu Gazi-Hurev begove džamije u Sarajevu klanjana dženaza rahmetli Muharem ef. Hasanbegoviću, šefu Kabineta bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafe ef. Cerića koji je i predvodio dženazu.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u svome obraćanju podsjetio da je životni put Muharem ef. Hasanbegovića paradigma predanog služenja muslimanima i časnog odazivanja na imamski poziv.

 Uvijek je bio na strani slabijih. Poticao ih je i hrabrio. Volio je svoj narod. Bio je veliki domoljub. U vjeri je bio postojan: nije bio od onih koji bi svoja uvjerenja žrtvovali pozivajući se na okolnosti i teško vrijeme. Smatrao je da je važno za muslimana da o svemu ima, prije svega, svoj moralan stav, po principu: Ne čini drugome ono što ne bi želio da on tebi učini-, istako je u svome obraćanju reisu-l-ulema Kavazović.

Reisu-l-ulema Kavazović također je podsjetio da je  Muharem-efendija bio čovjek kojemu se bez rezervi moglo vjerovati. Njegova snaga je izvirala iz jednostavnosti, skromnosti i pristupačnosti.

-Uvijek je bio spreman razgovarati sa svima, bez predrasuda. Argumentima se borio za svoje stavove. Nije uzmicao, bez obzira na to ko je bio na drugoj strani. U našem sjećanju ostat će kao imam koji je progonjen zbog svoje vjere. Nije bio od onih koji za koru hljeba pristaju da se odreknu slobode duha. Po tome me je podsjećao na revolucionara, koji životu nije prilazio dogmatski. U isti mah, poštovao je lijepu urbanu muslimansku tradiciju, koju je vrijeme potvrdilo i učinilo trajno živom.

Danas, kada ga ispraćamo na bolji svijet i kada to činimo s tugom u srcima, osjećamo privilegiju što smo ga poznavali. Ovo nije nikako oproštajno slovo s njime. Još ćemo redaka i riječi ispisati o tom velikanu jednog teškog vremena i časnom i plemenitom vinovniku mnogih događaja u njemu, rekao je u svome obraćanju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Rahmetli Muharem ef. Hasanbegović ukopan u haremu Ćurčića džamije.