muhammed-a.s.-levha.jpg

U okviru podsjećanja na stil Poslanikovog a.s. života, prilažemo nekoliko rečenica iz najtiražnije biografije Muhammeda a.s. na Zapadu, autorice Karen Armstrong koja je njegov život pokušala približiti čitaocima Zapada:

 

“Kao paradigmatična ličnost, on nosi važne poruke, ne samo za muslimane, već također i za ljude na Zapadu.

 

Njegov život je bio džihad… ova riječ ne znači “sveti rat”, ona označava “borbu”. On se doslovce znojio u naporima da donese mir ratom rastrganoj Arabiji, a mi trebamo ljude koji su spremni da ovo učine danas.

 

Njegov život je bio marljivo djelovanje protiv pohote, nepravde i arogancije. On je shvatio da je Arabija na prekretnici i da stari način razmišljanja više neće biti dovoljan… Čudno, događaji koji su se desili u Arabiji u sedmom stoljeću mogu mnogo toga da nas nauče o događajima u našem vremenu i njihovom osnovnom značenju – mnogo više, ustvari, od uglađenih izjava političara.

 

Nije pokušavao nametnuti slijepo i nekritično podržavanje religije – njega nije mnogo interesirala metafizika – već promjena ljudskih srca i umova. Duh koji je preovladavao u njegovom vremenu on je nazvao – džahilijjet. Obično muslimani ovo razumijevaju kao “vrijeme neznanja”, to jest, predislamski period u Arabiji. Međutim, kako skorija istraživanja pokazuju, on nije koristio termin džahilijjet da njim označi historijsku eru već stanje duha i uma uzrokovano nasiljem i terorom u Arabiji u sedmom stoljeću.

 

Džahilijjet je, ustvrdila bih, također danas vrlo prisutan na Zapadu, kao što je prisutan i u muslimanskom svijetu. Gotovo apsurdno, Muhammed je postao svevremenska ličnost zbog toga što je bio tako duboko upleten u svoje vlastito doba. Ne možemo razumjeti ono što je postigao ako ne shvatimo ono protiv čega je ustao.”