ćemannn.jpg

U ponedjeljak, 27. oktobra 2020. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održano je prvo predavanje o Muhammedu, a.s., koje je u programu ovogodišnje manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah 2020. održao doc. dr. Senad-ef Ćeman.

 

Predavanjem, koje je počelo u 19 sati, moderirao je mr. Muhamed-ef. Velić.

Shared-from-Lightroom-mobile5-1160x709.jpg

U pozdravnom obraćanju, glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić se zahvalio svima koji su doprinijeli i pomogli da se Manifestacija, bez obzira na sve objektivne prepreke i poteškoće održi, kako učesnicima, realizatorima i članovima Organizacionog odbora, tako i medijima koji omogućavaju da se sadržaji prezentiraju javnosti.

 

– Svim našim edukativnim, socijalnim, humanitarnim i drugim aktivnostima koje realiziramo u toku mjeseca rebiu-l-evvela mi šaljemo selam našem Pejgamberu Muhammedu, a.s.. Stoga vam želim mubarek mjesec mevluda, mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji Poslanik Muhammed, a.s. – naglasio je glavni imam.

IMG_2371-1160x769.jpg

Rukovodilac Službe za vjerske poslove Muftijstva sarajevskog i izaslanik muftije sarajevskog dr. Ahmed-ef. Purdić čestitao je Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo na ukazanom trudu, hrabrosti i inovativnosti da, u skladu sa instrukcijama nadležnih institucija Islamske zajednice i državnih organa, organizira ovogodišnju manifestaciju i predstavi sadržaje javnosti.

 

– Želim vam prenijeti selame muftije sarajevskog dr. Enes-ef. Ljevakovića, njegove čestitke i želju za uspješan rad. Isto tako, posebno želim zahvaliti medijima koji prate sve naše aktivnosti i bez čijeg angažmana one ne bi bile dostupne široj javnosti u postojećim okolnostima, naglasio je dr. Purdić.

purcić.jpg

Dr. Senad Ćeman, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, govorio je na temu Muhammed alejhisselam: prenosilac i tumač Božije riječi.

 

– Božijom voljom, Muhammed, a.s., odabran je za posljednjeg vjesnika Božije riječi ljudima. Njegov životni put bio je besprijekoran. Svi koji su ga poznavali – cijenili su ga i poštovali. Svi koji su povjerovali u ono čemu je pozivao – voljeli su ga i slijedili. Oni koji mu nisu povjerovali – vrijeđali su ga, imecima i životima se boreći protiv njega i vjere. Niko od njih, bez obzira na sve, nije izjavio da je Poslanik, a.s., ikada bio neiskren, nepošten ili nekorektan. Niti da se sakrio od ljudi i sklonio od njihovih zahtjeva. Muhammed, a.s., je pošteno živio i sarađivao sa muslimanima, politeistima, jevrejima i kršćanima. Za svakoga je imao vremena i lijepu riječ bez obzira na to da li se nalazio u stanju oskudice ili izobilja, slabosti ili snage, djolovanja u zavičaju ili prognanstvu. Privatni život nije skrivao od očiju javnosti. Naprotiv, članovima porodice i ashabima ostavio je u amanet da vjerno prenesu sve što su vidjeli ili čuli od njega. Takvog čovjeka vrijedi upoznati, o njemu kazivati i na njega se ugledati – kazao je, između ostalog, dr. Ćeman.

ćeman.jpg

Snimak predavanja, kojeg su emitovali RTV BIR i faceook stranica www.sarajevskimedzlis.ba, može se pogledati na ovom linku.

Svoj doprinos ovoj lijepoj večeri dali su, učenjem Kur’ana i kasida, članovi hora MIZ Sarajevo Muhamed Šamoski, Ensar Latifović i Mirza Ganić.

IMG_2380-1160x832.jpg

(sarajevskimedzlis.ba)