islamska-zajednica-djeci-s-autizmom-poklonila-vrijedan-aparat65156.jpg

 

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini obezbijedila je sredstva Udruženju Mali svijet iz Lukavca za nabavku vrijednog aparata za profesionalan i adekvatan tretman djece s poteškoćama u razvoju, s posebnim fokusom na djecu s autizmom.

 

Udruženje Mali Svijet već deset godina svojim radom nastoji odgovoriti na specifične potrebe ove grupe djece, te im omogućiti što lakše savladavanje svakodnevnih prepreka i poteškoća s kojima se suočavaju.

 

Islamska zajednica je prepoznala napore ovog udruženja i obezbijedila sredstva za nabavku neurofeedback aparata, kako bi njihovi korisnici dobili potreban tretman.

 

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su putem Vakufske direkcije i Rijasetovog Ureda za društvenu brigu.

DSC_0343.JPG

– Vakufska direkcija je u konsultaciji s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem odlučila donirati potrebna sredstva iz vakufskih prihoda za nabavku ovog aparata, čime je Islamska zajednica još jednom pokazala da ima osjećaj za najosjetljivije kategorije u našem društvu – izjavio je za Agenciju MINA direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

 

Predsjednica Udruženja Mali svijet Amra Fatušić istakla je da će nabavkom neurofeedback aparata Centar biti u mogućnosti svojim korisnicima pružiti punu podršku ovom terapijskom tehnikom.

 

 – Neurofeedback je postupan proces učenja koji iskorištava sposobnost mozga da se samostalno regulira i traži ravnotežu. Istraživanja pokazuju da ova vrsta treninga povećava plastičnost mozga, što djeci daje bolju sposobnost rješavanja fizičkih i emocionalnih poteškoća i omogućava im da iskoriste svoj puni potencijal – izjavila je Fatušić.

 

Ovo udruženje svakodnevno nastoji da inovativnim rješenjima dodatno olakša život ranjive djece i njihovih roditelja.  Zbog sve većeg broja djece kojima je potreban tretman, Centar, uprkos maksimalnim naporima, nije u mogućnosti primiti ih sve.

117796665_308237340235943_7222585904769710061_n.jpg

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović je izrazio nadu da će ova donacija doprinijeti poboljšanju rada udruženja, ali i općeg razvoja i napretka djece.

 

 – Drago nam je da smo i ovaj put dio pozitivne priče. Nadamo se da će neurofeedback aparat olakšati život djeci i njihovim roditeljima, što je ustvari sastavni dio misije Islamske zajednice – kazao je Malanović.

 

Trenutno 110 djece s razvojnim teškoćama prima tretman u okviru rada Udruženja Mali svijet. Zbog velikog broja djece, terapiju neurofeedbeckom nije moguće realizirati prema protokolu tretmana, pa se na toj terapijskoj tehnici oformila lista čekanja.