gosti-hatibi-bejtu-l-mal-je-temelj-funkcioniranja-povratnickih-dzemata25405.jpg

Ured za zekat i Odjel za hatabet, vaz i iršad Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) u saradnji sa muftijstvima pokrenuo je projekat gostovanja hatiba iz područja povratničkih džemata u muftijstvima koja nemaju povratničkih džemata.

 

U okviru ovog projekta, imami iz Muftijstva tuzlanskog 11. marta 2022. godine bili su gosti u džematima Muftijstva sarajevskog.

 

Cilj projekta je da imami koji žive u povratničkim medžlisima i džematima, kroz hutbe u velikim džematima, ukažu na važnost Bejtu-l-mala za održavanje vjerskog života na tim područjima.

 

Sa imamima gostima su u Studenstkom centru IZ-a prije džuma-namaza razgovarali muftija sarajevski prof. dr. Nedžad. Grabus i rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut.

 

– Četiri muftijstva su domaćini, a četiri muftijstva su gosti. Danas je iz Muftijstva tuzlanskog došlo sedam hatiba sa obale Drine, a domaćini će im biti medžlisi Sarajevo, Kiseljak, Visoko i Kakanj. Oni će, između ostalog, istaknuti  značaj institucionalnog prikupljanja zekata i sadetaku-l-fitra – objasnio je Vehid Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat.

 

Muftija Grabus je ocijenio kako ovaj potvrđuje da Islamska zajednica vrlo uspješno koordinira svoje aktivnosti.

Muftija Grabus.jpg - Gosti hatibi: Bejtu-l-mal je temelj funkcioniranja povratničkih džemata
U ovim projektima moramo biti, ne samo zajedno, nego voditi računa kako imati održiv projekat i u našim džematima. Zato je pitanje zekata jedno od najvažnijih unutar Islamske zajednice. Mi moramo bit ustrajni, poštivati odluke reisu-l-uleme i Rijaseta. Kroz primjere imama koj će danas održati hutbe uvjeravamo se u važnog ovog pitanja – poručio je muftija sarajevski.

Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, ocijenio je da je ovo prilika da imami džematlijama širom Bosne i Hercegovine zahvale za njihov doprinos Zajednici, ali ih i upoznaju s detaljima projekata u kojima učestvuju.

 

– Mnogo je stvari koje kao Islamska zajednica organiziramo zajedničkim snagama. Vjernici Islamske zajednice učestvuju u dobrim djelima koja se čine širom svijeta, a mi ćemo im danas, na ovaj način, zahvaliti – naglasio je Mustajbašić.

 

Elvir-ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac, izjavio je kako će gosti imami danas pokušati prenijeti dio atmosfere u kojoj žive dugi niz godina.

 

– To je prije svega naš dug prema domovini i narodu. Snagu Zajednice podrazumijeva i njena snaga tamo gdje situacija nije najbolja, u smislu malog broja njenih članova i skromnih resursa. Mi ćemo pokušati dodatno zainteresirati naše ljude iz safova da pojačamo povjerenje u Bejtu-l-mal – poručio je on.