obiljezena-27-godisnjica-ratnog-zlocina-nad-bosnjacima-stupnog-dola-i-varesa81210.jpg

Obilaskom mezarja Pomenićima, Dabravinama, Hodžićima i Budoželju, te komemoracijom koja je održana na Spomen-obilježju šehidima u Stupnom Dolu, danas je obilježena 27. godišnjice ratnog zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša.

 

Mezarja u spomenutim naseljima u kojima su ukopane žrtve ratnih zločina jutros su obišli imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vareš, dok su programu u Stupnom Dolu, koji je počeo u 11.30 sati, prisustvovali mještani, te predstavnici vlasti, vjerskih, političkih, vojnih i kulturnih institucija.

 

Komemoracija je počela intoniranjem himne BiH, a zatim je učenjem Fatihe ili minutom šutnje odata počast svim nevino ubijenim žrtvama Stupnog Dola i Vareša.

 

U ime organizatora prisutnima se obratio predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Stupni Do Emir Likić, koji je naglasio da ovaj zločin nikada ne smije biti zaboravljen.

 

– Zločin ne smijemo zaboraviti zbog generacija koje dolaze. Oprost je privatna stvar svakog pojedinca i zbog suživota na ovim prostorima ljudski je oprostiti, ali ne smijemo zaboraviti – poručio je Likić.

 

Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, zamjenik predsjednika Saveza logoraša BiH Sakib-ef. Began i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

U ime Islamske zajednice prisutnima se obratio izaslanik muftije sarajevskog dr. Ahmed-ef. Purdić, koji je prenio selame muftije dr. Enes-ef. Ljevakovića i zahvalio organizatorima i prisutnima što su u vremenu teške epidemiološke situacije izazvane korona virusom odlučili doći na dostojanstveno obilježavanje 27. godišnjica ratnog zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša.

 

– Ovo je vrijeme i prostor kada se trebamo sjetiti nevino ubijenih, ali i njihovih porodica. Pozivam sve one koji mogu da pomognu porodicama nevino ubijenih u ublažavanju njihove boli i prevazilaženju njihovih problema – kazao je Purdić.

 

Na kraju je ukazao na značaj istine i pravde, ocijenivši kako su to stubovi na kojima se gradi uspješno društvo i vrijednosti na koje poziva svaka vjera.

 

Prije polaganja cvijeća na Spomen-obilježje pročitana su imena svih žrtava, njih 38 iz Stupnog Dola i sedam iz Vareša.

 

Nakon toga prisutni su se uputili na mjesno mezarje gdje je proučen Jasin nevino ubijenim žrtvama.

 

Obilježavanje 27. godišnjice završeno je klanjanjem džume- namaza u mjesnoj džamiji Stupni Do. Džumu namaz je imamio glavni imam Medžlisa IZ-Vareš Ramiz-ef. Zubača, a hutbu održao dr. Ahmed-ef. Purdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog.

 

(R.Z./Preporod.info)