Capture.jpg

Sa zalaskom sunca počeo je mjesec ramazan, jutros i prvi dan posta. O značaju ramazana, načinu na koji će Islamska zajednica u BiH tokom ovog ramazana komunicirati sa vjernicima, za Novi dan govorio je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje pri Muftijsku Sarajevskom dr. Abdulgafar Velić.

“Svaki ramazan je poseban, svaki ramazan donosi nešto svoje, neku svoju posebnost. Ramazan možemo usporediti sa čovjekom i životom. Nekada je ugodan i lijep, a nekada nam život donese neke teške trenutke, dobro nas iscpri. Upravo iz tih razloga, ramazan nas priprema za preostale dionice našeg života. Kada je riječ o ovogodišnjem ramazanu, preporuke Islamske zajednice su jasne. Pozivamo naše vjernike da ovaj ramazan provedu u svojim domovima, da dnevne molitve obavljaju u svojim kućama. Nadamo se da bi u drugom dijelu ramazana moglo početi sa popuštanjem mjera zabrane i da bi postepeno u drugom dijelu ramazana mogle otvarati naše džamije. U ovom trenutku najvredniji namaz je u svojim domovima i sa s svojim porodicama. Da prepoznamo sreću u svojim kućama i svojim porodicama”, kazao je Velić za N1.

Poručio je da onaj koji ne prepoznaje i ne pronađe bogatstvo u svojoj kući, neće ga nigdje naći.

“Možemo otići na krajnji istok i krajnji zapad, ali ako ne pronađemo sreću u svojoj kući, u svojim domovima, kod svojih porodica, to nećemo nigdje naći. Ovaj ramazan, sa ovim ambijentom, nam može još više pomoći u našem pronalasku sreće i bogatstva. Ovaj ramazan je lijepa prilika da prepoznamo istinske vrijednosti u svom okruženju, da otkrijemo sve dobre ljude oko nas, da budemo svjesni naših kratkih života u kojima treba da živimo istinske vrijednosti”, kazao je Velić u razgovoru sa Almom Dautbegović  – Voloder.

Istakao je da je ramazan na prvom mjestu mjesec Kur'ana, mjesec u kojem je počela objava Kur'ana, posljednje Božije objave.

“Na drugom mjestu, to je mjesec posta u kojem vjernici u svojim srcima i djelima smiruju treći stub islama, treću najveću dužnost u islamu”.

Ramazan je mjesec preporoda, kazao je.

“To je i mjesec susreta čovjeka samog sa sobom, mjesec potpunog čišćenja. Čovjek u ramazanu može da vidi malo i dalje, kuda treba da ide, koje puteve da zaobiđe. Jako je važno da vjernici u ramazanu prepoznaju i budu svjesni svih odobrih ljudi oko sebe. Jako je važno da otvorimo svoja srca i svoje duše. Svaki ramazan koji dočekujemo nekako nam je potrebniji i važniji”, kazao je za N1 rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje pri Muftijsku Sarajevskom dr. Abdulgafar Velić.