U Cazinu su 19. jula završeni XIX sportski i kulturno-edukativni susreti članova Udruženja ilmijje, odnosno imama i uposlenika Islamske zajednice u BiH, regionu i dijaspori. Ove susrete od 1998. godine organizuje i priprema Udruženje ilmijje, odnosno Odbor za sport Udruženja ilmijje, čija je ideja vodilja bila i ostala druženje i upoznavanje uz neizostavne sportske aktivnosti.

Generalna odlika ovih susreta, sa kojom su saglasni svi učesnici, jeste besprijekorna organizacija i sjajno domaćinstvo za koje su zaslužni kolektiv medrese “Džemaluddin Čaušević” na čelu sa direktorom Salkom Dervićem i Okružni odbor Udruženja ilmijje Bihać na čelu sa Izet ef. Šahinovićem. Domaćini su pripremili bogat kulturno-edukativni sadržaj, kako u Cazinu, tako i na širem području Unsko-sanskog kantona. Pored znamenitosti Cazina i Bihaća pretposljednjeg dana učesnici su obišli Bužim, Vrnograč i Veliku Kladušu, gdje su nakon obilaska šehidskog obilježja u Gradskoj džamiji prodefilovali gradom i nastavili druženje u Kuli Muje Hrnjice.

Sarajevski muftiluk najuspješniji

U okviru sportskog programa XIX susreta održana su takmičenja u futsalu, košarci, odbojci, atletici, stonom tenisu, šahu i streljaštvu. Učesnici su pokazali visok nivo spremnosti, a nakon sublimiranja rezultata najbolji su bili predstavnici Sarajevskog muftiluka, koji su zauzeli prvo mjesto u ukupnom poretku sa 125 osvojenih bodova. Drugoplasirani su bili predstavnici Rijaseta IZ u BiH koji su na sportskim terenima prikupili 101 bod, dok je treće mjesto u ukupnom plasmanu pripalo takmičarima Zeničkog muftiluka sa 90.9 bodova. U odbojci prvo mjesto je pripalo ekipi Rijaseta, pehar u košarci je pripao predstavnicima Tuzlanskog muftijstva, dok su u futsalu i atletici najuspješniji bili predstavnici Zeničkog muftijstva. Kada su u pitanju pojedinačni sportovi, titula prvaka u  šahu je pripala Ajdinu Behlilu (Sarajevski muftiluk), prvak u stonom tenisu je Fadil Maljoki (Rijaset) dok je Harun Hodžić (Sarajevski muftiluk) ponio titulu najboljeg strijelca. Pojedinačne nagrade su pripale i Nerminu Pašaliću (Zenički muftiluk) za najboljeg igrača u futsalu i Velidu Tvrtkoviću (Rijaset) za najboljeg golmana turnira, dok su domaći fudbaleri Bihaćkog muftiluka dobitnici nagrade za fair-play.

Predstavnici Sarajevskog muftijstva predvođeni Elvedin ef. Klisurom su u zaista jakoj konkurenciji  pokazali se kao  najspremniji i najkompletniji, s obzirom da su zabilježili dobre rezultate u svim disciplinama pa će stoga pobjednički pehar XIX. susreta krasiti prostorije Sarajevskog muftijstva. Ekipu Sarajevskog muftijstva su činili imami sa područja svih medžlisa ovog muftijstva a imena šampiona su: Avdo Dedić, Ibrahim Mehić, Kljajić Muhamed, Menfad Drkić, Edin Hamzakadić, Adem Heganović, hfz. Maid Ibrahimović, Mehidin Bešlić, Naid Kršić, Ajdin Behlil, Aziz Zulum, Abdulah Šemić, Prozo Haris, Eldin Kamenjašević, Harun Hodžić, Muris Šehić i Dženan Mahmutović. Za ovaj rezultat posebna zahvalnost pripada muftiji sarajevskom dr. Enes ef. Ljevakoviću koji je i ranije prepoznavao ovakve i slične aktivnosti, a najbolja zahvalnost za to je pobjednički pehar u vitrinama ovog muftijstva.

Edin Spahić