dzemat-kucice-postepeno-vezivanje-mekteblija-sa-vaznim-datumima75920.jpg

Ovogodišnji program obilježavanja nove 1443. hidžretske godine u džematu Kućice realizovan je sa idejom buđenja svijesti o značajnim datumima u hidžretskom kalendaru kod najmlađih.

 

Zbog toga je za polaznike mektepske nastave ovog džemata realizovano nekoliko sadržajem različitih programa.

 

S obzirom na to da se važne ljudske aktivnosti temelje na znanjima i uvjerenjima, prva realizovana aktivnost bila je edukativnog karaktera. Riječ je o kvizu i prezentaciji o Hidžri, gdje su mladi imali priliku obnoviti svoje znanje o ovom izuzetno važnom događaju u historiji islama, ali i o hidžri koju trebamo svakodnevno živjeti i crpiti poruke iz nje.

IMG-109fd2591a8b2b6f82fe401173fe3d40-V.jpg - Džemat Kućice: Postepeno vezivanje mekteblija sa važnim datumima

Vjernik koji svjestan vlastitih uvjerenja spreman je biti dobar promotor ideala u društvenom prostoru. Tako je druga aktivnost bila promotivnog karaktera. Polaznici mektepske nastave su prošetali džematom, te osmijesima i našom tradicionalnom halvom počastili džematlije čestitavši im Novu hidžretsku godinu.

received_389673829246928.jpeg - Džemat Kućice: Postepeno vezivanje mekteblija sa važnim datumima

Provoditi slobodno vrijeme sa osobama jednakih ideala je bitan segment vjerničkog života. Stoga su se ovi omladinci nakon edukativnih i promotivnih aktivnosti skupa počastili ispred džamije, te u ugodnom društvu i lijepom raspoloženju obilježili dolazak Nove godine.

received_538659177476553.jpeg - Džemat Kućice: Postepeno vezivanje mekteblija sa važnim datumima

Aktivnosti poput ove imaju potencijal da grade svijest o značaju određenih datuma, ali i izazovu osjećaj bliske povezanosti vjernika s naslijeđem svoje zajednice.