241491332_10158337939253085_5624345642613933874_n (1).jpg

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u subotu, 4. septembra 2021. godine, proučena je hafiska dova Ajni Maglić, učenici trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese.

 

Kao izaslanik glavnog imama MIZ Sarajevo, prisutne je poselamio mr. hfz. Ammar-ef. Bašić koji je iskazao riječi zadovoljstva zbog velikog broja novih hafiza.

 

– Medžlis je u posljednja tri mjeseca, dok je val pandemije jenjavao, organizirao preko deset hafiskih dova, na što trebamo biti izuzetno ponosni jer je to pokazatelj da se u našim kućama i džamijama čuva Kurʼan a posebno zbog činjenice da su te hafiske dove učene mladim osobama, učenicima medresa, prije svega Gazi Husrev-begove medrese, ali i osnovcima i studentima. To je dobar znak, to je nada i to je sigurnost za našu budućnost – istakao je hfz. Bašić.

 

Kao izaslanik Muftije sarajevskog, čestitke i riječi pohvale uputio je dr. Ahmed-ef. Purdić.

 

– Ovo je pobjeda i uspjeh svih nas, i ovo je jedan od načina čuvanje naše domovine i naše vjere. Mi ovih dana živimo zlatno doba hifza u našoj domovini Bosni i Hercegovini jer smo sve češće svjedoci hafiskih dova. Danas prisustvujemo hafiskoj dovi hafize Ajne, jednog našeg dragulja, bisera i našeg ponosa, koja je napamet proučila cijeli Kurʼan pred Komisijom i to za samo dva dana, a nama treba nekoliko dana da proučimo cijeli Kurʼan gledajući u njegove stranice – rekao je dr. Purdić.

 

Prisutnima se obratio i hafisku diplomu mladoj hafizi Ajni Maglić uručio doc. dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, dr. Husein-ef. Kavazovića, koji je govorio o primjeru hifza kada je riječ o ispravnoj organizaciji vremena.

 

– Znanje i hifz Kurʼana koji je mlada hafiza Ajna postigla je veliki uspjeh i čast za nju i njenu porodicu, ali i za Gazi Husrev-begovu medresu koju ona pohađa i za cijelu Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Iz njenog primjera trebamo uzeti pouku kako oraginizirati svoje vrijeme za ono što je korisno, kako iskoristiti svoju mladost za stjecanje korisnog znanja i plemenitih vještina – naglasio je hfz Malkić.

241535932_10158337939163085_2722216236434963660_n.jpg - Proučena hafiska dova Ajni Maglić

Hafiza Ajna Maglić rođena je 2. septembra 2003. godine, u Medini i kćerka je Adnana i Amine iz Sarajeva. Memorisanje Kurʼana započela je sa šest godina, naučivši prve stranice pred muallimom Merimom Drinjak, koja je zapazila njenu sklonost za pamćenjem kurʼanskog teksta. Uz podršku roditelja, Ajna se posvećuje hifzu i nastavlja aktivno učenje i preslušavanje kod svoje muhaffize Hajre Imamović-Zulum.

 

Ispit pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini položila za dva dana, drugog i trećeg aprila 2021. godine, učeći dnevno po 15 džuzeva, u prostorijama Gazi Husrev-begovog mekteba.