Draga braćo i sestre;

Nalazimo se na početku nove 1439. hidžretske godine. Ovi dani naše misli na poseban način vežu za našeg pejgambera Muhammeda a.s. i njegovo preseljenje iz Mekke u Medinu. U ovim danima slušamo brojna kazivanja o hidžri, o prvoj zajednici muslimana, o velikoj solidarnosti koju su stanovnici Jesriba, kasnije Medine, iskazali prema muhadžirima iz Meke, kao i brojnim drugim važnim događajima iz povijesti islama i muslimana.

Svaki novi dan i svaka nova godina nova je prilika je da budemo bolji, korisniji i plemenitiji. Svaka godina koju ispraćamo i svaki novi dan kojeg dočekujemo biće svjedok za nas ili protiv nas. Stoga, budimo svjesni svoje uloge, obaveza ali i prolaznosti naših životnih prilika. Budimo istinski nosioci univerzalnih vrijednosti. Budimo poput mekanskih muhadžira koji donose čistu vjeru ali i medinskih ensarija koji otvaraju svoja srca, svoje ruke i domove. 

U ime Muftijstva sarajevskog čestitam vam novu 1439. hidžretsku godinu uz dovu našem Stvoritelju da vrijeme koje je pred nama bude u znaku našeg pojedinačnog popravljanja ali i kolektivne odgovornosti i zrelosti.

Također, pozivam vas da se na početku nove hidžretske godine svi zajedno uključimo u humanitarnu akciju pomoći narodu Sirije, smještenom na jugoistoku Turske u neposrednoj blizini sirijske granice. Podsjećam vas da na ovom području na stotine hiljada izbjeglih ljudi iz Sirije, uglavnom starijih ljudi, žena i djece, živi pod šatorima, čekajući mogućnost povratka svojim domovima. U narednih osam dana u svim džamijama i džematima na području Muftiluka sarajevskog prikupljat ćemo brašno, ulje, tjestenine, pelene i džemove. Svi sakupljeni artikli moraju biti domaćeg porijekla, tj. proizvedeni u Bosni i Hercegovini. Planiramo sve te namirnice jednim konvojem uz pomoć Međunarodnog foruma EMAUS i turske humanitarne organizacije IHH početkom narednog mjeseca dostaviti do javnih kuhinja na jugoistoku Turske, koje pripremaju hranu za ove ljude.

Pozivamo sve naše imame, nastavnike i profesore islamske vjeronauke, džematske odbore, sve naše redovne džematlije, koordinatore Muftijstva i članove Mreže mladih Muftijstva sarajevskog da se uključe i pomognu organizaciju ove plemenite akcije.

Molimo dragog Boga da ukabuli ovaj naš trud i da ove aktivnosti budu naš doprinos našim ljepšim i bezbrižnijim danima.