102898230_651495915406741_4445579260654814417_o.jpg

Pandemija korona virusa promijenila je način organiziranja mektebske nastave. Zbog obavezne fizičke distance nastava se organizirala online, putem različitih internet platformi (mekteb online, classroom, zoom, google meets, viber, messenger, itd.)

Uprkos teškoj situaciji zbog pandemije korona virusa nastavni sadržaji mektebske pouke s uspjehom su realizirani u gotovo svim mektebima na području Muftiluka sarajevskog.

U brojnim mektebima muallimi su bili u svakodnevnoj konukaciji sa svojim učenicima. Redovno su učenicima dostavljali nove lekcije i zadatke, nerijetko i uživo putem internetskih platformi pojašnjavali lekcije. U pojedinim rubnim džematima muallimi su fiksnim telefonima pozivali polaznike mekteba i sa njima na taj način održavali komunikaciju.

Nažalost, mektebska takmičenja i tradicionalne hatma dove, završne ispite, morale su se otkazati zbog novonastalih okolnosti.

Završetak mektebske godine obilježen je na različite načine. Nastojalo se da se na području Muftiluka sarajevskog osmislimo određene sadržaje kako završetak godine ne bi bio bezličan a kako bi se pridržavali svih uputstava Islamske zajednice i mjera državnih organa. U većini meketba podijeljene su svjedodžbe polazncima mekteba, nagrade kao i prigodni pokloni. U pojedinim džematima su stariji polaznici mekteba kroz različite ekološke i humanitarne akcije obilježili završetak mektebske godine, ali i najavili svoje aktivnosti i vezu sa džamijom i džematom i tokom ljetnog raspusta.

Muftijstvo sarajevsko upučuje iskrene čestitke svim muallimima, polaznicima mekteba i roditeljima na zapaženim rezultatima, sa molbom dragom Bogu da naredne školske godine dočekujemo u mektebskim učionicama u boljim i sretnijim okolnostima.

 Foto: Šehadet džamija – Mojmilo