Različitim memorijalnim programima jučer je obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša koji su počinili pripadnici HVO jedinica. 

Programe je realizovalo Udruženje logoraša “23. oktobar `93.“ Vareš, zajedno sa mjesnom zajednicom Stupni Dol, Medžlisom Islamske zajednice Vareš i BZK “Preporod“.

– Kako god se zvali, koje god vjere bili, ne možemo i ne smijemo prešutjeti zločine koji su počinjeni ovdje i na drugim mjestima. Sa ovog mjesta želim poslati dvije poruke; poruku mira cijelom svijetu i posebnu poruku mladima da ne ponove greške starijih generacija – rekao je predsjednik mjesne zajednice Stupni Dol Emir Likić.

Program je počeo Maršom mira “Trasa spasa”, potom je nastavljen obilaskom mezarja žrtava u Pomenićima, Dabravinama, Hodžićima i Budoželju, te zaključen memorijalnim i vjerskim programom u Stupnom Dolu.

Ovom dijelu programa su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i predstavnici različitih nivoa političkog života Bosne i Hercegovine.

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević je tokom svog obraćanja istakao da zločin na može i ne smije imati opravdanje, niti motivaciju. 

– Šta su to mislili projektanti zločina? Koji su to bili motivi i takozvani uzvišeni ciljevi? Nema tog cilja, ni uzvišenog, ni političkog koji ostavlja bol, tugu i patnju. Ono što nam se desilo prije 30 godina ne smijemo zaboraviti, a obaveza nam je i da budemo zagledani u budućnost zbog generacija koje dolaze – rekao je načelnik Marošević.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vareš Ramiz-ef. Zubača sa preživjelima i porodicama žrtava provodi svakodnevnicu, a ovom prilikom je obilježavanje godišnjice ocijenio značajnim, jer pokazuje da žrtve nisu zaboravljene.

Obilježavanju je u svojstvu izaslanika muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, prisustvovao dr. Ferid Dautović koji je uputio nekoliko poruka o važnosti kulture pamćenja, te podsjetio na imperativ aktivnog učešća u društvu.

– Ni danas, kao ni tada ne pozivamo na osvetu, jer ona vodi u nedogled. Mi pozivamo na to da se zločin ne zaboravi, jer zaborav znači ponovno i slično dešavanje. Ovo je trenutak našeg svjedočenja ljubavi prema domovini. prema ovom Stupnom Dolu i svjedočenje našeg sjećanja na sve one koji su ubijeni. Danas je važno da ne posustanemo u našoj ljubavi prema domovini i svemu onome što je lijepo u njoj – rekao je dr. Dautović.

Zločin u Stupnom Dolu su počinile jedinice koje je predvodio komandant Ivica Rajić, a koje su istog dana ušle i u Vareš. Među nekoliko stotina vojnika HVO-a bile su jedinice pod nazivom ”Apostoli” i “Maturice” iz sastava HVO brigade “Josip ban Jelačić“ iz Kiseljaka.

Zločin koji su počinili je rezultirao sa 38 ubijenih, od kojih je pored 17 ženskih osoba bilo i petero ubijene djece, a samo šest vojno sposobnih osoba.

Osim ovoga, 11 zarobljenih logoraša su žive zapalili u kući u Stupnom Dolu, a jedna osoba je preživjela “živu lomaču“.

– Godine bola, godine tuge i godine kako govore da će rane zarasti. Ne mogu zarasti, one ostaju. I danas gledam kako krv teče i žrtve koje su ispred mojih nogu. Dao Bog da niko ne doživi i ne dočeka ono što smo mi – rekla je mještanka Stupnog Dola, Likić Ferida.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u logorima u Varešu je bilo zarobljeno oko 450 muškaraca Bošnjaka, koji su tokom zarobljeništva bili izloženi torturama, a desetine žena i djece u Varešu je bilo mučeno, silovano ili seksualno zlostavljano od strane pripadnika HVO-a.

(Preporod.info)