predavanje-muftije-grabusa-u-begovoj-dzamiji37512.jpg

 

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, 10. aprila 2022. godine je prije teravih-namaza predavanje održao muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus.

Muftija je ovom prilikom podsjetio na nekoliko kur'anskih ajeta i hadisa Božijeg Poslanika koji govore o postu, naglasivši da su to pokazatelji da je ramazan posebno vrijeme po mnogo čemu.

– Allah Uzvišeni spušta Svoju milost na sve nas, osjetimo je od prvog trenutka kad nastupi blagoslovljeno vrijeme mjeseca ramazana. U hadisima se govori o mnogom dobru u ovom mjesecu, koje je vidljivo i može se osjetiti kroz vjerničku predanost, post, kroz obavljanje ibadeta, kroz činjenje dobrih djela – rekao je muftija Grabus.

Poslanik, a.s., nakon svih poteškoća kroz koje je prolazio ne traži nikakve privilegije za sebe, on jasno govori o vrijednostima i temeljima na kojima mora biti zasnovan život umeta, naveo je između ostalog muftija.

– Približivanjem vrijednostima povećava se naše približavanje vrijednostima umeta, a udaljavanje od vrijednosti nas čini slabima i prolaznim. Kroz navedene poruke oblikuju se ljudski, vjernički duh, koji nas čini zajednicom s jasnim hijerarhijskim vrijednostima, koje su sama suština Božije poruke ljudskom rodu. Post nije cilj našeg života, to je ibadet koji nam pomaže da čistimo svoju dušu i u konačnici da se takva duša izgladi i da čovjek bude sposoban priznati vjeru u Allaha Uzvišenog – naglasio je muftija sarajevski. 

Ramazanski post i vrijeme ne oplemeni samo duše koje su potpuno zapečaćene, ramazansko vrijeme je blagodat za sve ljude, istaknuo je muftija Grabus.

– Vjernici Božije zapovijedi ne osjećaju kao teret, nego kao zadovoljstvo, jer znaju da u životnim dramama i teškim iskušenjima, Allah nikad ne ostavlja čovjeka. Zato ljudska duša zrači dobrom i plemenitošću. Božijeg svjetla ima dovoljno za sve ljude. Ko traži sunce, uputu, Allah mu je daruje, a ko ne traži uputu ostaje u zabludi – kazao je između ostalog mufitija Grabus na predavanju u Begovoj džamiji.

Ramazanski odgoj nas oslobađa od okova strasti, koje zaglušuju ljudski duh, kazao je muftija.

– Iz ove džamije slušamo poruke koje povezuju, odgajaju. Kur'anske poruke u kojima se opisuje mjesec ramazan jesu poruke vječnosti jer se govori o uputi, radosti koju čovjek osjeti u vjeri, vjerovanju, sedždi, postu, zekatu, vrijednostima koje su zalog za budući svijet – poručio je u Begovoj džamiji muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus.

 

unnamed_1600x1200.jpg