0014.jpg

Međunarodni znanstveni simpozij na temu: „Religijski, društveni i kulturološki aspekti enciklike Fratelli tutti pape Franje“ održan je 11. i 12. novembra 2021. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 

Program je moderirao i uputio uvodnu riječ svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, doc. dr. sc. Hrvoje Kalem s KBF-a u Sarajevu.

 

Riječi pozdrav i dobrodošlice u ime organizatora svim predavačima i svim prisutnima te riječi zahvale svima koji su pomogli u organizaciji ovog simpozija uputio je dekan KBF-a u Sarajevu prof. dr. sc. Darko Tomašević, kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog.

 

Muftija sarajevski, prof. dr. Nedžad ef. Grabus održao je predavanje na temu: „Vjera u Boga i poštovanje susjeda – muslimanski pogled“.

 

U svom osvrtu nakon prvog dijela simpozija je kazao da su razgovarali kako i na koji način se u enciklici otvara prostor i razgovor se, između ostalog, i muslimanima.

0003.jpg

– Insistirali smo na tome da u religijskom učenju postoji mjesto i za drugačije vjerovanje. Vidjeli smo da se u enciklici govori i o religijskome pluralizmu. Postoje, naravno, pogledi na pitanje bratstva iz islamske, kršćanske i drugih perspektiva, ali postoji to ljudsko bratstvo koje nas povezuje i ta želja da kao ljudi sudjelujemo u nečemu što će nas povezivati, a ne razdvajati – kazao je muftija Grabus, navedeno je na web-stranici ktabkbih.net

 

– Mi smo, bez obzira na sve, pod navodnicima, razlike koje nas dijele i razdvajaju, braća. Bog nas je sve stvorio. Moramo odgovorno djelovati, utjecati na ljude da ostanu dostojanstveni i da traže načina kako da poštuju jedni druge – istakao je dr. Grabus.

 

U svom je predavanju kazao da muslimani i kršćani u svome vjerovanju imaju povezujuće naslijeđe poslaničke tradicije na temelju koje su razvijali suštinska pitanja teologije monoteizma. Rekao je da su vjera u Boga i ljubav prema bližnjemu, susjedu, su posebnosti koje su snažno utkane u identitet vjernika.

 

Na simpoziju je učestvovao je doc dr. Orhan Jašić s FIN-a u Sarajevu koji je govorio o temi „Muslimanska teološka refleksija enciklike Fratelli tutti“.

 

Učešće na simpoziju uzeli su i vrhbosanski svećenik doc. dr. sc. Mario Bernadić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Boris Vulić, svećenik zagrebačke nadbiskupije dr. sc. Jakov Rađa, izvanredni prof. na KBF-u u Sarajevu dr. sc. Zorica Maros, te, doc. dr. sc. Oliver Jurišić s KBF-a u Sarajevu.

 

Cijela vijest sa obrazloženim temama je dostupna na ovom linku.

0004.jpg