dova-1160x522.jpg

Povodom početka nove mektebske godine jučer je u Jordanskoj džamiji na Grbavici upriličen stručni seminar za imame sarajevskog medžlisa. Kako se navodi na zvaničnoj web-stranici MIZ Sarajevo, riječ je o prvom redovnom seminaru u ovoj školskoj godini.

 

Mr. Malik ef. Šljivo je na samom početku upoznao imame sa aktuelnim aktivnostima Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove, te zaželio dobrodošlicu Emin ef. Bakalu, novom imamu u džematu Budmolići. Malik ef. je, isto tako, govorio na temu pripreme i realizacije mektebske nastave u predstojećoj školskoj godini u brojnim sarajevskim mektebima, posebno se osvrćući na primjenu novih udžbenika u nastavi.

seminar-imami.jpg

Glavni imam dr. Abdulgafar ef. Velić je čestitao imamima novu školsku 2020/2021. godinu poželivši im uspješan rad, ovo posebno u kontekstu izazova s kojim se susrećemo u pogledu organizacije nastave u specifičnim okolnostima pandemije.

 

Nadalje, glavni imam je upoznao imame o načinu organizacije nastave na području MIZ Sarajevo koji podrazumijeva održavanje nastave uz obavezno poštivanje svih mjera zaštite (nošenje maske, obavezno dezinficiranje, fizičku distancu u učionicama). Nastava će se održavati uz prisustvo učenika u učionicama u manjim grupama i sa skraćenim časovima.

 

Na temelju odluka Rijaseta IZ u BiH nastava u svim mektebima na području MIZ Sarajevo počinje počinje 12. septembra 2020. godine.

SVOOP.jpg

– U kur’anskom ajetu u suri Ta-Ha stoji : “Ja sam, uistinu, Gospodar tvoj! Izuj, zato obuću svoju, ti si, doista, u blagoslovljenoj dolini Tuva”. Imamski poziv je jako težak i odgovoran. Pun je različitih izazova. Ali je u isto vrijeme častan, poseban i vrijedan. Imam u svakom trenutku svoje misije treba čuvati svoje dostojanstvo i čistotu ahmedije koju nosi. U mihrab, na minber, u učionicu ulazimo potpuno čisti nadajući se uspjehu i Božijoj nagradi – poručio je imamima dr. Abdulgafar ef. Velić

 

Služba za vjerske i odgojno obrazovne poslove MIZ Sarajevo je u okviru prvog radnog seminara uručila poklone za nedavno penzionisane imame Munir ef. Jašarevića, Ahmed ef. Ibrahimagića, Avdu ef. Dedića i Ifet ef. Buljubašića, koji su nesebičnim radom i trudom, iznimnom požrtvovanošću i posvećenošću čitav radni vijek radili na razvijanju vjerskog života u svojim džematima i tako bili primjer i oslonac mlađim kolegama.

 

Dovu za uspješan početak nastave proučio je Munir ef. Jašarević.

imami-1160x522.jpg

 

(sarajevskimedzlis.ba)