U sarajevskoj Istiklal džamiji jučer je održana deseta po redu Svečana akademija svršenika hatme i učača Kur’ana sarajevskih mekteba pod nazivom “Kur’an po mom srcu piše”.

Ovom svečanošću Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo tradicionalno okončava mektepsku godinu.

Nakon okupljanja ispred džamije proučeno je ašere, intonirana državna himna i iskazana dobrodošlica prisutnima, a centralni dio programa je održan u džamiji.

Učenicama i učenicima, muallimama i muallimima i roditeljima se ovom prilikom obratio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić koji je poručio da svečanošću prethodi trud, rad i kontinuitet.

– Čestitam učenicima, njihovim roditeljima i imamima koji su ovdje s nama u džubbetu i ahmediji. Ovo je svečanost i naša velika pobjeda, jer smo vrijedno radili tokom cijele godine – rekao je glavni imam.

Podsjetio je da se u mektebima usvajaju vrijednosti na kojima će učenici temeljiti svoje razumijevanje svijeta. 

– Svake subote i nedjelje smo bili u našim učionicama, učili o vjeri, učili harfove i hatmu. Sav taj trud danas na svečan način obilježavamo – istakao je dr. Velić.

Kao izaslanik muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, prisutnima se obratio dr. Samed Omerdić.

– Mekteb kao temelj vjerskog obrazovanja u Islamskoj zajednici predstavlja izuzetno važan segment, a vi ste skupa sa vašim imamima, muallimima i maullimama postavili jake temelje u vašim životima – kazao je dr. Omerdić.

Ovom prilikom je zahvalio roditeljima na redanju prioriteta kada je riječ o odgoju i obrazovanju njihove djece, te imamima na njihovoj posvećenosti.

– Bjelina ahmedija naših imama govori o čestitosti i plemenitosti njihovog posla. Pred njima danas sjede djeca kojima su pružili znanje i svi skupa smo ponosni na to – poručio je dr. Omerdić.

Statističke podatke o organizaciji mektepske pouke na području MIZ Sarajevo predstavio je pomoćnik glavnog imama mr. Malik-ef. Šljivo.

– Medžlis Sarajevo kroz različite aktivnosti nastoji afirmisati mektepsku pouku i popularizirati dolazak u nju. Današnja akademija je prilika da široj javnosti predstavimo učenike koji su u proteklom periodu proučili hatmu – kazao je mr. Šljivo. 

Podsjetio je da je jedan od ciljeva mektepske pouke izgradnja cjelovite islamske ličnosti.

– Rezultati koje su postigli muallimi su za svaku pohvalu, na čemu čestitam njima, roditeljima i učenicima – poručio je mr. Šljivo. 

Akademiju “Kur'an po mom srcu piše”, MIZ Sarajevo organizuje već tradicionalno, čime se na svečan način označava kraj mektebske godine, te odaje simbolično priznanje svima koji su uključeni u nastavni proces; od učenika, preko muallima, do roditelja. 

(Preporod.info)