U okviru manifestacije “Dani Ahdname – Milodraž 2024”, u subotu 01.06.2024. godine poslije akšam-namaza proučen tradicionalni mevlud u džamiji Sultan Mehmeda Fatiha u Milodražu.

Učešće u programu su uzeli voditelji Škole hifza Muftijstva sarajevskog i imami Medžlisa IZ Kiseljak.

Samir-ef. Mekić, imam džemata Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu, je izrazio dobrodošlicu na mevlud uoči otvorenja spomenute džamije.

– Večeras smo svi radosni i sretni što smo dočekali ovu noć i sutrašnji dan. Ovo je veliki događaj za naš Medžlis, Muftijstvo sarajevsko i našu Islamsku zajednicu. Hvala Allahu na ovoj blagodati i molim Ga da nagradi sve vakife i one koji su na bilo koji način pomogli da se večeras nalazimo u ovoj kući – efendija Mekić.

Programu su prisustvovali dr. hafiz Mustafa Guvenč, ataše za vjerske poslove u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini sa saradnicima, dr. Mustafa Hasani, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, dr. Samed Omerdić, pomoćnik muftije sarajevskog, Kenan-ef. Bajrić glavni imam MIZ Kiseljak, te mnogobrojni vjernici.

– Izgradnja šeste džamije na istim temeljima Sultan Fatihove džamije na ovom mjestu je projekat našeg naroda, svih naših džemata, naših vakifa, institucija, od kantona, federacije, općina i svih ljudi koji su posebno hizmetili da ova džamija ostane onakva kakva jeste.

Sultan Mehmed Fatih je sultan kojeg Muhammed, a.s., hvali u svojim hadisima, on je u 21. godini osvojio Konstantinopolj, ali vrlo često zaboravljamo da je postao hafiz u devetoj godini, a sa 16. godina poznavao šest svjetskih jezika. To su stvari koje treba da ističemo, da je bio izuzetno obrazovan čovjek. Navedena činjenica za nas predstavlja veliku simboliku i podstrek da investiramo u svoju djecu – poručio je Kenan-ef. Bajrić, glavni imam MIZ Kiseljak

Na temelju historijske činjenice za koju se veže utemeljenje Ahdname 1463. godine, kao jednog od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima u historiji, ova džamija ima svoju kulturnu i vjersku vrijednost za muslimane Bosne i Hercegovine.

– Ima li veće blagodati od islama? Zapitajmo se šta bi bilo s nama. Večeras, učenjem Kur'ana, mevluda i ilahija, svjedočimo šehadet i zavjet da slijedimo put Muhammeda, s.a.v.s., da pripadamo jednoj velikoj vjeri – istakao je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed Omerdić.

Sa ovog skupa su poslane poruke o važnosti čuvanja džemata i Zajednice, kao i poruke o vjerničkim idealima. Posebno je istaknuta pažnja na važnost gradnje i očuvanja vakufa.

– Vakuf je naše ogledalo, transgeneracijska institucija. Kada neko uvakufi nešto, to je Allahovo. Ali ne može opstati bez naše ljudske pažnje i podrške i održavanja vakufa. Moramo graditi svijest o sebi i svojoj ulozi ovdje. Allah, dž.š., nam je namijenio neku ulogu na ovim prostorima, a kakva je to uloga, treba da je otkrijemo.

Vrijednost ima onaj koji napaja hadžije ali posebno oni koji se bore i ulažu za boljitak, ne samo muslimana, nego čovjeka i čovječanstva – rekao je dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Mustafa Hasani.

Program sadržan od učenja Kur’ana i kasida završen je učenjem Medžlisi zikra koji je vodio Hamza-ef. Berbić.

Podsjećamo, prvu džumu u novosagrađenoj džamiji Sultan Mehmeda Fatiha u Milodražu, 31. maja, predvodio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Preporod.info