Mubarek noć Lejletul-Bedr na poseban je način s brojnim aktivnostima i programima obilježena i u Podlugovima. Program je počeo već na podne namazu održavanjem jubilarne 145. tribine za žene. Tribine, koje se u Podlugovima, održavaju simbolično svakog 11. u mjesecu prvenstveno su pokrenute kao dio sadržaja namijenjen ženama. Kroz godine održavanja, okupile su najeminentnije predavače i bile posvećene svim aktuelnim temama. Održavale su se i kada je džemat Podlugovi bio smješten u neuslovan Dom kulture, a optimalni uslovi za održavanje ovih i ostalih prigodnih aktivnosti stekli su se otvorenjem džamije prije četiri godine. Na to vrijeme i na veliki doprinos žena džematu i džamiji Podlugovi ponosno podsjeća imam Asmir ef. Salihović: Danas je ispunjen dan u našem džematu, noć je Bedra, a desilo se da se uz tu mubarek noć održava i naša redovna mjesečna tribina, koja je pokrenuta da okupi ženski dio džemata i možemo reći bila preteča danas sve popularnijeg ženskog aktivizma. Mi smo se uvjerili u snagu naših majki i sestara, veliki dio njih izgubio je muževe, sinove, braću, ali nastavljaju kroz život i pružaju nemjerljiv doprinos zajednici i džamiji. Samo da podsjetim, prilikom postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije, kao i na sam dan otvorenja džamije o kome se i danas priča, naše majke su same pripremile 5000 obroka, o tome kako je to lijepo bilo i danas priča. Nije uzalud kazao jedan islamski učenjak da žene danas čine polovicu ummeta, a drugu polovicu rađaju. Stoga smo, kao našu dužnost i želju da se odužimo ženama, pokrenuli ove tribine u kojima smo ugostili sve relevantne organizacije, promovisali ženski aktivizam, sve časopise posvećene ženi i promovišu islamske vrijednosti koji se izdaju u Bosni i Hercegovini, ugostili brojne predavače i evo dočekali smo 145. tribinu u našoj džamiji, kazao je ef. Salihović. Glavni imam dr. Ferid Dautović, kazao je da muslimani u mjesecu Ramazanu kroz učenje Kur'ana, post i ibadete zahvaljuju na svim blagodatima, te se organiziraju različiti susreti sa ulemom i predavačima koji poručuju muslimanima kako trebaju biti bolji ljudi i vjernici iz dana u dan, a Ramazan je posebna inspiracija za činjenje dobra.

Program je nastavljen prije jacije namaza,a izveli su ga polaznici Škole hifza iz Novog Ilijaša i Podlugova, uz obraćanje hafiza Maida Ibrahimovića i profesorice Merjeme Valjevac.

Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi, jer život jest jednako problem, život jeste izazov, život je i patnja, a Lejletul-Bedr je svjetlo radosti, nada i Božija milost. To posebno znaju majke, supruge, sestre koje su iz brojnih gradova BiH doselile u Podlugove i u džamiji, posebno mjesečnim tribinama i aktivnostima njima posvećenim pronašle utjehu i snagu da dalje usprkos ranama koračaju kroz život.

Nermina Durić-Kahvedžić

IMG 6235IMG 6232IMG 6190FullSizeRender