fojnica.jpg

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, dr. Ahmed ef. Purdić je jučer, 30. aprila 2021. godine kao izaslanik muftije sarajevskog, dr. Enes ef. Ljevakovića boravio u ramazanskoj posjeti MIZ Fojnica.

 

Tom prilikom je predvodio džumu-namaz u Čaršijskoj džamiji u Fojnici, te održao hutbu u kojoj je prenio poruke muftije sarajevskog.

 

On je podsjetio na značaj zekata kao ibadeta, pomenuvšii njegovu vezu sa ramazanskim vremenom u percepciji bosanskih muslimana.

 

– Ibadet zekata možemo izvršiti i mimo ramazana, ali je kod nas uobičajeno da se izvršava u ramazanu, jer je tako lakše računati vrijeme za zekat, a i dobro učinjeno u ramazanu nosi višestruko uvećanu nagradu, dok se obaveza sadekatul-fitra izvršava isključivo tokom mjeseca ramazana, odnosno prije klanjanja ramazanskog Bajram-namaza – poručeno je sa minbera.

 

Tokom hutbe su naglašene značajne dimenzije zekata koje uvjetuju njegovu ispravnost. 

 

– Ispravnost ibadeta zekata uvjetovana je iskrenim nijetom prilikom izdvajanja propisanog iznosa iz imovine koja dostiže iznos nisaba te propisanim mjestom izvršenja, a to je Bejtul-mal. Od momenta propisivanja ove stroge islamske obaveze prvoj generaciji muslimana bilo je jasno da njeno izvršenje organizira Zajednica, o čemu nije bilo dvojbe među njima – istaknuto je tokom hutbe.

 

Uz osvrt na izvore islama, tokom hutbe su citirani kur'anski ajeti i navođeni detalji iz života Muhammeda a.s. koji ukazuju na važnost institucionalnog prikupljanja zekata.

 

– Obaveza organiziranog prikupljanja zekata u Bejtul-mal utemeljena je 103. ajetom sure Et-Tevba: “خذ من أموالهم صدقة تطهرهم و تزكيهم بها“ „Uzmi iz imovine njihove zekat da ih njime očistiš i blagoslovljenim učiniš“. Vjerovjesnik, a.s., razumio je i u praksi primijenio citiranu Božiju zapovijed kroz instituciju organiziranog prikupljanja zekata u Bejtul-mal putem službenih prikupljača. Svi povjerenici koje su Vjerovjesnik a.s., i pravedne halife poslije njega, slali u različite krajeve kao prikupljače zekata zahtijevali su od muslimana da zekat predaju u Bejtul-mal. Nije zabilježeno da su pojedincima dozvolili izdvajanje zekata prema njihovom nahođenju, niti da je bilo ko od njih takvo postupanje smatrao izvršenjem obaveze zekata – navedeno je tokom hutbe.

 

Ovom prilikom je posebno naglašen značaj fonda Bejtu-l-mal u našem prostorno-vremenskom i društvenom kontekstu.

 

– U Fondu Bejtu-l-mal Islamske zajednice postoje fondovi u koje su uključene sve Kur'anom navedene kategorije primalaca zekata i sadekatu-l-fitra. Zahvaljujući takvoj organizaciji Islamska zajednica je u stanju da značajno pomogne ugroženim pojedincima i porodicama, da povratnicima na svoja ognjišta olakša povratnički život, da pomogne odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice, jer državna sredstva koja se za njih izdvajaju nisu dovoljna; može da pomogne mektebe i predškolske ustanove Islamske zajednice, da stipendira velik broj učenika i studenata, da pruži podršku odjelu za brak i porodicu, da pruži pomoć osobama s posebnim potrebama, da dadne podršku učenju hifza, da pomogne centrima za liječenje od ovisnosti, da pruži materijalnu podršku udruženjima koja se bave društveno korisnim radom, da finansira kulturno-istraživačke projekte itd. Bejtu-l-mal Islamske zajednice nije, i neće biti upitan, ako Bog da.

 

Uvijek će biti na raspolaganju onima koji na nj imaju pravo. Napominjemo da prioritete i način raspodjele prikupljenog zekata i sadekatul-fitra predlaže Rijaset, a usvaja Vijeće muftija. Opći nadzor kao i usvajanje izvještaja o raspodjeli sredstava prikupljenih u Bejtul-mal vrši Sabor Islamske zajednice. Kao organizirana Zajednica možemo biti ponosni što smo oživjeli i afirmirali ovu autentičnu islamsku praksu i sunnet Božijeg Poslanika, a.s., i time osigurali ispravnost izvršenja spomenutih islamskih obaveza – zaključeno je.