Breza 111.jpg

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Breza, u saradnji sa Centrom za dijalog Vesatija, a u okviru manifestacije “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2019.”, u srijedu, 24.07.2019. godine, sa početkom u 18:30 sati, u sali Radničkog doma u Brezi upriličena je tribina pod nazivom “Islamska tradicija u Bosni i Hercegovini – savremeni izazovi”.

Nakon ašereta i uvodne riječi, prisutne goste je poselamio, poželio dobrodošlicu i nešto o samoj manifestaciji “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2019.” rekao glavni imam Zejd ef. Sokić. Gost tribine u svojstvu predavača bio je reisu-l-ulema IZ u BiH u periodu od 1993. do 2012. godine, dr. Mustafa ef. Cerić. Na početku izlaganja uputio je čestitku Muftijstvu sarajevskom i medžlisima na organizaciji manifestacije ističući da su Karići za čitav okolni kraj bili obaveza što i u budućnosti treba ostati. Stara ulema je pomno čuvala tradiciju jer su znali da ako jednom odustanu od tradicije ona će se urušiti.

Misija zajednice je da čuva tradiciju, da čuva čistoću duše, da je njeguje, da prosvjetljava um i da u srce usađuje ljubav – istakao je dr. Cerić dodajući da su bošnjaci mali narod po broju ali su po tradiciji i moralnoj težini veliki. Naša tradicija je ugrožena sa dvije strane: one sa istoka koja misli da smo malo muslimani i one sa zapada koja misli da smo previše muslimani. Na kraju svoga izlaganja dr. Cerić pozvao je bošnjake da razvijaju moralnu, nacionalnu i državotvornu svijest.

U toku tribine svršenici medrese Ahmed Smailbegović i Harun Bahtanović su izveli nekoliko ilahija, a moderator cjelokupnog programa bio je profesor Vedad Jusić.

Breza 222.jpg