117107423_166931501620713_8281345015876020483_n.jpg

Sve ovogodišnje bajramske svečanosti realizovane su u posebnim okolnostima.

 

Počevši od sabah-namaza na kojima su bili prisutni isključivo članovi džematskih odbora, preko reduciranog broja klanjača u džamijskim enterijerima, do držanja fizčke distance i nošenja zaštitne opreme, ponosno možemo naglasiti kako je Islamska zajednica adekvatno odgovorila izazovu prevencije širenja koronavirusa.

zupca-namaz-2.jpg

Uz sve navedeno, mnogobrojni džemati su namaz uspostavljali na otvorenom – na musallama, u haremima džamija ili sportskim terenima; dok su u džematima čija infrastruktura ne dozvoljava takvu praksu korišteni i lokalni mesdžidi, gdje su kao hatibi angažovani studenti, a sve u cilju okupljanja što manjeg broja ljudi u zatvorenom prostoru.

 

Tako su na području Muftiluka sarajevskog bajramske manifestacije organizovane u centralnim džamijama medžlisa, centralnim džematskim džamijama i njihovim musalama, na drugim otvorenim prostorima, ali i u nekoliko lokalnih mesdžida. 

bajram 1.jpg

Ključne poruke ovogodišnjih bajramskih hutbi, uz podsjećanje na ličnosti iz povijesti islama uz koje se vežu prvi žrtvovani kurbani, bile su poruke koje sugerišu poseban oprez prilikom prinošenja žrtve i distribucije kurbanskog mesa, zbog velikih vrućina, ali i potencijalne opasnosti širenja virusa.

zupca-namaz-3.jpg