Teftedarin-Do-2-1160x870.jpg

Prvi februar se od 2013. godine u svijetu obilježava kao Dan hidžaba. Kampanja je potekla od muslimanke koja je zbog hidžaba od kolega tokom studiranja doživljavala različite neugodnosti i uvrede, posebno izraženih nakon terorostičkih napada 11. septembra. Namjera obilježavanja ovog datuma je skrenuti pažnju na pravo muslimanki na nošenje hidžaba, diskriminaciju sa kojom se pri tome susreću, te edukaciju o osnovama ovog propisa.

 

DŽEMATSKE AKTIVNOSTI

 

Prema informacijama iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, ovaj dan je prigodnim sadržajima obilježen u više džemata.

 

Članice Mreže mladih Ilijaš, su pripremile jedan video uradak u kojem prikazuju različita zanimanja i aktivnosti pokrivenih žena i djevojaka, s ciljem da pošalju poruku da hidžab u životi nije prepreka ili smetnja, već ukras i zaštita svake žene, djevojke i djevojčice. Video je dostupan na ovom linku.

 

U džematu Teftedarin do, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održano je druženje na kojem su članice Mektebskog hora izvele lijep program, a predavanje održala muallima Emina Muminović.

Teftedarin-Do-1-1160x870.jpg

U mektebu ovog džemata je, također, obilježen ovaj datum prigodnim kreativnim časom sa najmlađim polaznicima.

 

U džematu Osjek je ovaj datum obilježen lijepim druženjem i kvizom. Prigodno predavanje održala je muallima Dženeta Salkić, a svoja lična iskustva sa prisutnim podijelilile su djevojke Đenana Mujezinović, Amina Omerović, i Alma Čorbo, polaznica mekteba. Njihova priča o hidžabu je probudila posebnu emociju, njihova svijest o Allahu, podrška njihovih roditelja izazvala je suze kod prisutnih. Za osam hanuma i djevojaka koje su se nedavno pokrile obezbijeđene su i uručene hedije.

Osjek-2-1160x773.jpg

 

AKTIVNOSTI U OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA

Učenice Medrese Osman ef. Redžović su, skupa sa svojim profesoricama i profesorima, realizovale program pod nazivom Sedmica hidžaba. U okviru sekcije kreativnih radionica izrađivale su mahrame, broševe i ukrasne iglice za izložbu.

 

Također, pripremale su i druge sadržaje koji će biti objavljeni posljedenjeg dana manifestacije. Objavljen je i konkurs za najbolji literarni rad, a u pripremi je osvrt na hidžab za različite prilike, različitih stilova i iz različitih islamskih zemalja.

144879282_10159060598410750_7707250744833470241_n.jpg

 

MEDIJSKE AKTIVNOSTI

 

Podsjećamo, u programu TV BIR emituje se emisija “Život i marama” u kojoj gostuju žene i djevojke iz svih segmenata društva, te govore o svom životnom iskustvu; od odluke za nošenje hidžaba, preko društvenih reakcija, do ličnog zadovoljstva.

 

Povodom obilježavanja ovog dana, gošća pomenute emisije bila je hfz. Almedina Imamović koja je sa aspekta islamskog prava govorila o obavezi nošenja hidžaba. Video možete pogledati ovdje.