Medžlis Islamske zajednice Olovo organizuje više događaja povodom svečanog otvorenja Ahi Evran Veli Kiršehir džamije u Olovu.

U susret svečanom otvorenju u četvrtak 12. septembra, s početkom u 17.30 sati, u konferencijskoj Sali džamije bit će održana promocija knjige „Ahi Evran Veli Kiršehir džamija-hronologija izgradnje“, autora Esad-ef. Pepića, glavnog olovskog imama. Planirano je da o knjizi ovom prilikom govore prof. dr. Aladin Husić, prof. Mujo Manso i Nedim Gondžić.

Predviđeno je da prvu džumu u novoizgrađenoj džamiji u petak 13. septembra predvodi i hutbu kazuje muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus.

Isti dan, nakon akšam-namaza, u haremu džamije bit će održana Večer Kur'ana, na kojoj će učešće uzeti učači iz naše zemlje i Turske, a predviđeno je da vazi-nasihat kazuje prof. Mustafa Spahić.

Kako su najavili organizatori, noć uoči otvorenja džamije, shodno bosanskoj tradiciji, u haremu džamije nakon akšam-namaza bit će održana Večer mevluda i ilahija, na kojoj će, također, učešće uzeti učači iz naše zemlje i Turske, a predavač će biti Dženan Rezaković, direktor Medrese “Osman-ef. Redžović” u Visokom.

Program otvorenja Ahi Evran Veli Kiršehir džamije počinje u nedjelju 15. septembra u 11.30 sati, a planirano je da džamiju svečano otvori i proglasi vakufom Islamske zajednice reisul-ulema dr. Husein-ef. Kavazović.

(MINA)