2444547.jpg

Sinoć je sa akšam-namazom nastupio mjesec redžeb. U nastavku prenosimo tekst objavljen na web stranici IIN Preporod, autora Izet ef. Čamdžića.

Čovjeka kroz život može voditi srce, strast i razum. Pitali su Poslanika, a.s.,: “Ko je pametan?” A Poslanik, s.a.v.s., je odgovorio: “Pametan je onaj ko vlada svojim nagonom i radi za ono što dolazi poslije smrti”. 

U mjesecu redžebu smo, a Poslanik, a.s., je rekao: “Redžeb je Allahov mjesec, ša'ban mjesec Božijeg poslanika, a ramazan mjesec ummeta”. Poslanik, a.s., je molio: “Gospodaru, blagoslovi nam redžeb i ša'ban i daj nam da dočekamo ramazan”. Ovaj mjesec ima izuzetno mjesto među mjesecima, jedan je od svetih, a mufessiri kažu: “Nagrada za dobro djelo učinjeno u ovom mjesecu je znatno veća nego za urađeno dobro u drugom mjesecu, a razumije se i kazna za grijeh učinjen u ovom mjesecu je žešća”. Poslanika, a.s., su pitali: “Zbog čega je redžeb Allahov mjesec“? Poslanik je rekao: “To je zato što u ovom mjesecu Allah, dž.š., mnogo prašta”. 

Pametan između nas je onaj koji vlada sobom i ne prekoračuje od Allaha, dž.š., postavljene granice. Dešava se da strast čovjeku okuje i sputa razum, ali kao što postoji najpogodnije vrijeme za sjetvu, najpogodnije vrijeme za žetvu, tako postoji izuzetno vrijeme za tevbu, za promjenu sebe. Desilo mi se. Pogriješio sam. Šejtan. Taj neprijatelj ogorčeni me zavede. Pa popih alkohol. Zavede me pa zanemarih svoje obaveze prema Bogu. Zavede me pa me u kockarnicu i kladionicu odvede. Zavede me…

 U ovom mjesecu Allah, dž.š., mnogo prašta i On je je ovaj mjesec nazvao Svojim kako bi naglasio Svoju blizinu i spremnost da nam pruži novu priliku. Naš život, vrijeme podareno nam na Dunjaluku, je jedina riznica iz koje možemo uzeti za Ahiret. Ne odgađaj tevbu! Ne odgađaj promjenu sebe! Spasi se! Nema načina, o čovječe, da u riznicu zaviriš i vidiš koliko je dana još ostalo, pa da se danas možeš opustiti i obaveze svoje zanemariti. 

Pametan između nas je onaj koji radi za ono što dolazi poslije smrti. “Ahiret je život stvarni”, opominje Uzvišeni. Ovaj mjesec redžeb započeo je sa mubarek noći, lejletu-r-regaib. A to je noć želja i dove. Šta je vjernikova, čovjekova, želja? Spasiti se i na Dunjaluku sretno živjeti. Poslanik, a.s., kaže da čovjek spava, i kad umre probudi se. Ovo bi se moglo razumjeti i na način da tek tada istinski shvati važnost vjerovanja i činjenja dobra. Kad vidi da ništa s njim ne putuje osim djela i da se tad može pouzdati samo u dobra, shvatit će konačno koliko je bilo važno iskreno vjerovati, klanjati, postiti, dijeliti, lijepo govoriti, voljeti, ne zaviditi, biti dobar roditeljima, s komšijama dobar biti… 

Redžeb je Allahov mjesec, a i mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo. Iskoristimo ovaj mjesec za tevbu jer u njemu Allah dž.š., mnogo prašta i za činjenje dobra iskoristimo svaki njegov dan jer se u ovom mjesecu dobra vrijednuju više. Od grijeha uvijek, a u ovom svetom mjesecu posebno bježimo, jer se i oni u ovim danima učinjeni, kažnjavaju žešće!

Gospodaru, blagoslovi nam redžeb i ša'ban i daj nam da dočekamo ramazan!