656456441131.jpg

 

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je u pratnji saradnika i profesora medresa posjetio medžlise IZ-e Fojnice, Sarajeva, Vareša i Kaljine.

U divanhani Čaršijske džamije u Fojnici, 11. aprila 2022. godine upriličen je iftar kojem su prisustvovali domaćini glavni imam Medžlisa IZ Fojnica Edin-ef. Rojo, predsjednik IO g. Azem Huseinbašić i naćelnik općine Fojnica g. Sabahudina Klisuru te fojnički imami. Nakon teravih-namaza muftija sarajevski dr. Grabus je održao prigodan govor džematlijama u Čaršijskoj džamiji.

 

IMG-9612_1462x1096.jpg

 

U okviru posjeta Medžlisu IZ-e Sarajevo 13. aprila 2022. godine muftija sarajevski je posjetio džemat Čengić Vila. Muftija sarajevski dr. Grabus je poslije teravih-namaza održao prigodan govor džematlijama u Kuvajtskoj džamiji.

 

IMG-9630_1462x1096.jpg

 

Mjuftija sarajevski je 14. aprila 2022. godine boravio u posjeti Medžlisu IZ-e Vareš. Upriličen je iftar kojem su prisustvovali domaćini, glavni imam Medžlisa IZ Vareš Ramiz-ef. Zubača, predsjednik Medžlisa IZ Vareš g. Denis Kovačević te vareški imami. Poseban gost u Varešu bio je savjetnik za vjerske poslove u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu dr. Yunus Keleš. Nakon teravih-namaza muftija sarajevski dr. Grabus je održao prigodan govor džematlijama u Čaršijskoj džamiji. 

 

IMG-9648_1462x1096.jpg

U petak, 15. aprila 2022. godine muftija sarajevski je boravio u posjeti Medžlis IZ-e Kaljina gdje je održao hutbu i predvodio džumu-namaz.

Pohvalivši rad medžlisa, muftija prof. dr. Nedžad Grabus je govorio o blagodatima mjeseca ramazana, o važnosti džamije i zajedničkih ibadeta, naglasio je da se najviše kroz mjesec ramazan reflektira ideal kojeg su Bošnjaci muslimani prihvatili kroz vjerovanje u Jednoću Stvoritelja, a blagoslovljeni mjesec ramazan je prilika za čovjeka da se duhovno pročisti jer Allah, dž.š., u ovom mjesecu spušta svoj berićet što je za čovjeka važnije od bilo čega na ovom svijetu. Muftija je naglasio da je važno da čovjek traži i nađe Allahovo, dž.š., zadovoljstvo. Muftija je rekao da je čovjek na ovom svijetu na stalnom ispitu te je ukazao na važnost vremena, a ramazansko vrijeme koje čovjek trenutno živi je za njega najvažnije vrijeme. Govorio je o važnosti međusobnog pomaganja, o jačanju i uozbiljenju vjerovanja kod vjerniku, naveo je da se uvijek pomažemo u dobročinstvu, u svemu onome što je dobro a nikad u grijehu i međusobnom neprijateljstvu. Ramazansko vrijeme je prilika da učvrstimo naše međuljudske odnose i afirmiramo kulturu povjerenja ali u tom procesu je važno da svako krene prvo od sebe, da sam pokuša spoznati istinu- naglasio je muftija. Muftija je govorio i o važnosti dove u vjerničkom životu te je uputio savjet vjernicima da iskoriste mjesec ramazan i da mnogo upućuju svoje dove Allahu, dž.š. te da mnogo uče zikr i čine istigfar. Muftija je posebno govorio o sinovima i kćerima koje su dale svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, naglasio je važnost zemlje i domovine za čovjeka te je govorio o čuvanju i jačanju Islamske zajednice i njenih institucija. Bošnjaci nemaju druge alternative, ova zemlja je naš dom, naša majka i valja nam je čuvati i njegovati – dodao je muftija dr. Grabus u svojim govorima.

 

IMG-9657_1462x1046.jpg