PHOTO-2020-03-04-14-26-21.jpg

U periodu od 02. do 06. marta 2020. godine predstavnici Muftiluka sarajevskog boravili su na studijskom putovanju koje je organizirao Fakultet islamskih nauka (Ilahijat) Marmara univerziteta u Istanbulu.

Na ovom programu, pored predstavnika Bosne i Hercegovine, učestvovali su imami islamskih zajednica Albanije, Makedonije, Kosova, Grčke i Bugarske. Delegaciju Muftiluka sarajevskog činili su mr. Rijad Delić, Senahid-ef. Uzunović, Edžnan-ef. Hajrić, Elvedin- ef. Ibrahimspahić i Naim-ef. Smajić.

Predavanja su održali profesori sa istanbulskih univerziteta: Prof. dr. Ali Köse, prof. dr. Mehmet Emin Maşalı, prof. dr. Hasan Kamil Yılmaz, prof. dr. Mehmet Efendioğlu, prof. dr. Feridun Emecen, Dr. Zahit Atçıl, prof. dr. Özgür Kavak, prof. dr. Ali Dost Ertuğrul, prof. dr. Prof. Abdurrahman Atçıl, dr. İshak Kızılarslan i dr. Ali Erken koordinator projekta.

Kroz interaktivna predavanja, razgovarano je o Osmanskom carstvu. Otvarane su teme kao što su: politička misao, hilafet, ulema, arhitektura, uprava u Osmanskoj carevini, te druge teme koje se tiču života i islamskog djelovanja u tadašnjoj Carevini.

Posebna uloga Bošnjaka u Osmanskoj carevini

Kroz svoja predavanja, predavači su istacali veliku ulogu i zasluge tadašnjih balkanskih zemalja i pojedinaca u okviru Osmanske carevine.

Neki od predavača su, tokom predavanja, posebno istakli svoje porijeklo. Jedan od njih je je dr. Ozgur Kavak Bošnjak, koji je profesor na Istanbul Šehir univerzitetu u Istanbulu, a kojem su uža polja interesovanja naučne oblasti islamsko pravo i politička misao, islamski modernizam i savremena arapska književnost.

Većina predavača je isticala važnu ulogu Bošnjaka u Osmanskoj carevini, posebno ističući Mehmed-pašu Sokolovića, Hasana Kafiju Pruščaka, Rustem Pašu, te druge Bošnjake koji su obanašali uloge paše, vezira i sl.

Iz novije historije sa posebnim pijetetom isticano je ime Muhameda Tajiba Okića, osnivača prvog teološkog fakulteta u Ankari 1949. godine, na kojem je na početku bio predavač na gotovo svim predmetima. On je islamu u Turskoj vratio akademski dignitet. U vrijeme kada su vjerske škole svih nivoa bile zatvorene u Turskoj, on počinje raditi na oživljavanju islamskih nauka.

Image-1 (25).jpg

Studenti iz BiH u Turskoj

Tokom boravka u Istanbulu upoznali smo nekoliko naših studenata koji studiraju na nekim od istanbulskih univerziteta. Jedan dio vremana proveli smo sa Mustafom Krupalijom, Abdulahom Haušićem, Farisom Čehajićem i Mujom Jusufovićem.

Image-1 (23).jpg

Posjeta istanbulskim znamenitostima

Pored predavanja jedna od aktivnosti tokom ovog studijskog boravka bila je i posjeta istanbulskim znamenitostima kao što su: Sultan Fatihova džamija, Sulejmanija džamija i biblioteka, Čamlidža džamija te Uzbekistanska tekija na Uskudaru.

Ovu tekiju je osnovao je 1166. (1753.) maraški guverner Abdullah-paša za putničke derviše iz srednje Azije. Prema dostupnim izvorima poznata je i pod nazivom Hadžı Hodža tekija. Poznata je i po tome što spada u red tekija kojoj nikada nije zabranjen rad. Danas je u tekiji smješten istraživački centar ISAR.

PHOTO-2020-03-03-18-36-27.jpg

Prijem kod Istanbulskog muftije

U petak nakon džuma-namaza u istanbulskom muftijstvu upriličen je susret sa istanbulskim Muftijom prof. dr. Mehmetom Eminom Mašalijem. Tokom prijema razgovarano je o imamskom pozivu u Turskoj i balkanskim zemljama.

Tokom susreta, rukovodilac Službe za pravne i administrativne poslove Muftijstva je istanbulskom muftiji uručio poklon Sarajevskog muftijstva i pozvao ga da posjeti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Image-1 (24).jpg