Muftijstvo sarajevsko i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka su 24. maja 2023. godine u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu organizirali promociju knjige “Zapisi o našoj stvarnosti”, autora dr. Gzima Redžepija.

Promotori su, uz autora knjige, bili muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, akademik Enes Karić, prof. dr. Hilmo Neimarlija i književnik Ervin Jahić.

– Autor i ja smo se intenzivno družili u periodu kada je on pisao tekstove sadržane u ovoj knjizi. To je težak period, u kojem govorimo o sukobima koji su tada bili na području Sirije, velikom migrantskom valu, problemima islamofobije. Svi ti problemi su iznjedrili unutrašnju potrebu da se u Evropi iznova definira ili redefinira pozicija razumijevanja islama i muslimana – izjavio je muftija Grabus. 

Naglasivši da je autor po profesiji ljekar, ali istovremeno i  angažirani intelektualac, muftija Grabus je naveo da je Redžepi upravo iz pozicije angažiranog intelektualca otvarao značajna pitanja.

– Njegova knjiga je analitička, motivirajuća, inspirirajuća i dobra je za sve ljude koji žive na području Evrope, da vide s čim smo se mi suočavali i s čim ćemo se suočavati ubuduće u životu i približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji – poručio je, između ostalog, muftija Grabus.

Djelo je nastajalo u vrijeme službovanja dr. Redžepija pri Medžlisu Islamske zajednice Zagreb, od 2010. do 2018. godine, na poziciji predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa. Naime, autor Redžepi je u Biltenu Medžlisa pisao uvodnike – zapise o našoj stvarnosti.

– Teme su ponekad svemuslimanske. On govori o međumuslimanskim ratovima, krizama, o Arapskom proljeću, usponima i padovima demokratije u islamskom svijetu i tako dalje. Drugi sloj njegovih zapisa odnosi se na Islamsku zajednicu u Zagrebu, kojom on rukovodi. Autor jako dobro detektira šta bi ta zajednica mogla, šta su njeni ideali, a šta njena stvarnost. Raduje se vjerničkoj koaliciji između Albanaca i Bošnjaka. Treći sloj zapisa u ovoj zanimljivoj knjizi je o tretmanu zapadne hemisfere, kojeg u svojim medijima ta zapadna hesmifera ima prema muslimanima i islamu u svjetskim okvirima. To je tema islamofobije. Autor govori o tome šta muslimani u Evropi trebaju uraditi da se smanji ta tendencija desničarskih listova i njihovih otrovnih tematiziranja muslimana i islama – kazao je ovom prilikom Karić.

Neimarlija je posebno ukazao na važnost objavljivanja ovog djela u vrijeme kada je knjiga ugrožena.

– Moj susret s ovom knjigom kod mene je izazvao doživljaj neposrednog odgovora na pitanje šta ima ili ko ima važniju ulogu u društvenom životu – ličnosti, ideje ili institucije. Susret s ovom knjigom meni je podario odgovor, da su važne ličnosti, da su važne ideje, da su važne institucije, ali da je najsretnije djelovanje kada se sve združi – kazao je on.

Jahić je ocijenio da je knjiga “krenula nepretenciozno, za potrebe zagrebačkih muslimana, a nadrasla svoj predviđeni okvir”

– Rekao bih da progovara hrabro, precizno, nezapostavljajući ni emociju, ni intelekt o glavnim prijeporima danas svijeta sa islamom. Knjiga na neki način pokazuje neke slojeve koje u mainstream medijima ne možemo čuti, na neki način obavještava koliko je tu loše upotrebe termina kada je riječ o islamu – kazao je Jahić.

Izrazivši zadovoljstvo što je prva promocija knjige upriličena upravo u Sarajevu, autor je detaljnije govorio o porukama koje je nastojao kroz knjigu prenijeti.

– Kako je poznato, većina tekstova je nastala dok sam obnašao funkciju predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb. Kad se sve to završilo – povremeno čitate svoje zapise i nekako su bili aktuelni, posebno kada je riječ o islamofobiji, odnosa muslimana prema Evropi i Evrope prema muslimanima i slično. Razgovarao sam s ljudima koji se u knjige razumiju više nego ja, jer sam ja po profesiji ljekar, i odlučio sam uvodnike pretvoriti u tekstove koji su dio knjige – objasnio je autor.

Promociju knjige moderirao je dr. Samed Omerdić, a prisustvovali su joj brojni predstavnici vjerskog, društvenog i kulturnog života kao i nemali broj ljubitelja dobre knjige.