Članovi društva prijatelji Svete zemlje iz Slovenije u okviru svoje posjete i hodočašća u BiH posjetili su muftiju sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa u petak 22.09.2023. godine.

Muftija je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održao predavanje o islamu i Islamskoj zajednici i predstavio historijski razvoj institucionalnog obrazovanja i djelovanja najvažnijih islamskih obrazovnih ustanova u BiH. Gosti su se zanimali za djelovanje IZ i povezanost organa IZ u BiH s drugim zajednicama u svijetu. Goste je posebno zanimalo iskustvo muftije u djelovanju u manjinskom okruženju i način na koji se muslimanski učitelji vjere suočavaju s modernim izazovima društvene sekularizacije, problemima ekstremizma i vizijom kako razvijati međureligijsku saradnju u demokratskim i pluralnim društvima.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji domaćin je bio Edib Kafadar, koji je svojim znanjem i elokventnošću predstavio Gazi Husrev-begove zadužbine i posebnosti najvažnije džamije u BiH. Muftija je tom prilikom predstavio pjesmu slovenskog pjesnika Antona Aškerca o Gazi Husrev-begovoj džamiji koju je jedna od posjetiteljki pročitala na slovenskom jeziku. Pjesma je posjetiteljima dodatno osnažila i približila važnost međuljudske povezanosti molitve u sakralnim objektima.

U ime gostiju domaćinu se zahvalio g. Andrej Šter i naglasio važnost razvijanja saradnje za opće dobro svih ljudi.