U Bosni i Hercegovini odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od januara 1995. godine drugi dan Bajrama obilježava se kao Dan šehida.

Muslimani i muslimanke, obilaze mezarja svojih rahmetlija  koji su se borili i tako živote dali za svoju zemlju. Na taj način šalju dovu Allahu dž.š. da njihove najmilije uvede u Džennet i pokloni im vječni Rahmmet. 

Prije 25 godina, poginuo je narodni heroj, brigadni general i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan“ Safet Hadžić. Život je izgubio u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije „Pretis“ u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo. Iza njega su ostali supruga Džemila i troje djece: Nezir, Almira i Amila.

Povodom Dana šehida porodicu Hadžić je posjetila koordinatorica Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Sabrija Mehmedović. Supruga Džemila i kćerke Almira i Amila primile su je u porodičnoj kući i evocirale uspomene na rahmetli Safeta. Izuzetnu hrabrost, požrtvovanost i snagu vjere pokazala je Džemila- hanuma, podižući sama troje uzorne djece. Danas su oni svi obrazovani, formirali svoje porodice i što je najvažnije  – praktično žive Islam, što je njoj i rahmetli Safetu uvijek bilo na prvom mjestu.