Danas je Muftijstvo sarajevsko na press konferenciji za medije javnosti predstavilo akciju sakupljanja humanitarne pomoći ”BiH za narod Sirije”. Ovu akciju Muftijstvo sarajevsko organizira zajedno s HO MFS Emmaus, te turskom humanitarnom organizacijom IHH, koja će trajati od 22. do 30. septembra 2017. godine.

Na press konferenciji govorili su: muftija sarajevski prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, dr. Abdulgafar Velić, pomoćnik muftije za vjerske poslove i obrazovanje, Rijad-ef. Delić sekretar Muftijstva, Elmedin Škrebo predstavnik HO MFS Emmaus i Osman Atalay član Upravnog odbora IHH.

 press sirija 1 2

Ova akcija će biti organizirana na području svih medžlisa i džemata Muftiluka sarajevskog.  U akciju su uključeni svi imami iz 284 džemata, svi nastavnici i profesori islamske vjeronauke, džematski odbori, koordinatori medžlisa i Muftijstva te aktivisti Mreže mladih. Očekujemo veliku podršku i odziv građana – rekao je u uvodnom obraćanja dr. Abdulgafar Velić.

 

Muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković u svome obraćanju prisutnima imeđu ostalog rekao je sljedeće: ”Nalazimo se na početku Nove 1439. hidžretske godine. Ovi dani naše misli na poseban način vežu za našeg pejgambera Muhammeda, a. s., i njegovo preseljenje iz Mekke u Medinu. U ovim danima slušamo brojna kazivanja o hidžri, o prvoj zajednici muslimana, o uspostavljanju reda, kao i brojnim drugim važnim događajima iz povijesti islama i muslimana.

U ime Muftijstva sarajevakog čestitam vam Novu 1439. hidžretsku godinu uz dovu našem Stvoritelju da vrijeme koje je pred nama bude u znaku našeg pojedinačnog popravljanja ali i kolektivne odgovornosti i zrelosti.

Također, pozivam vas da se na početku nove hidžretske godine svi zajedno uključimo u humanitarnu akciju pomoći izbjeglicama iz Sirije. Podsjećam vas da je na granici Sirije i Turske još uvijek na desetine hiljada izbjeglica iz Sirije, uglavnom starijih ljudi, žena i djece, živi pod šatorima, čekajući mogućnost povratka svojim domovima. U narednih osam dana u svim džamijama i džematima na području Muftiluka sarajevskog prikupljat ćemo određene namirnice, koje ćemo uz pomoć Humanitarne organizacije EMAUS početkom narednog mjeseca dostaviti do javnih kuhinja na jugoistoku Turske koje pripremaju hranu za ove ljude. Molimo dragog Boga da ukabuli ovaj naš trud i da ove aktivnosti budu naš doprinos njihovim ljepšim i bezbrižnijim danima”.

press sirija 1 4

Sekretar Muftijstva Rijad Delić je ukratko predstavio akciju te naveo artikle koji će biti sakupljani:

”U humanitarnoj akciji ”BiH za narod Sirije” bit će sakupljani sljedeći artikli: Brašno, ulje, tjestenine, džemovi i dječije pelene. Radi lakšeg prelaska preko državnih granica proizvodi moraju  biti domaćeg porijekla. Postoji nekoliko načina kako da učestvujemo u ovoj akciji:

 

  • Doniranjem nekog od navedenih artikala u neku od džamija na području Muftiluka sarajevskog,
  • Kupovinom nekog od navedenih artikala u poslovnim jedinicama Binga, (Vogošća, Bare, Hadžići, Otoka i Stup) te odlaganje računa u posebnu kutiju na kojoj će biti naglašen naziv akcije ”Bosna za narod Sirije”,
  • Uplatom novčanih priloga na neki od žiro računa HO MFS Emmaus ili putem paypala,
  • Pozivom na broj 090 291 093 donirat ćete 2 KM.”

 

“Današnja pres-konferencija je početak akcije na području Muftijstva sarajevskog koja će trajati u narednih 15-ak dana. Tu pomoć šaljemo za Siriju. Kao i u ranijim konvojima, pomoć će biti poslata do granice Turske i Sirije, u Reyhanli, u logistički centar turske organizacije IHH koja nam je partner na ovom, ali i na drugim projektima koje radimo u BiH. Podsjećamo da je MFS-EMMAUS do sada samostalno i u saradnji sa muftijstvima tuzlanskim, banjalučkim i zeničkim od decembra prošle godine pa do sada u četiri konvoja dostavio 936 tona (39 šlepera) pomoći narodu Sirije” – istakao je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a.

 

S obzirom na to da građani BiH znaju kako je biti izbjeglica u svom gradu, svojoj državi, kako je otići iz svoje države, predstavnik turske humanitarne organizacije IHH Osman Atlay smatra da narod BiH najbolje razumije i najviše suosjeća s izbjeglicama, te najviše učestvuje u ovakvim akcijama.

Naveo je da je tokom sedam godina rata u Siriji, od 22 miliona građana Sirije, 15 miliona napustilo svoja ognjišta, te da je palo puno ljudskih žrtava. Uništena je poljoprivreda, infrastruktura, putevi, domovi, bolnice, škole te ljudi žive u šatorima, istakao je Osman Atalay na kraju konferencije.