download.jpg

Svaki novi početak neodvojiv je od pojma obnove. Kada je riječ o početku nove mektebske godine, obnavlja se i utvrđuje naučeno gradivo, čime se učenici prisjećaju prethodne godine i pripremaju za nova saznanja u godini koja počinje.

 

Vrijednosti na koje se oslanjamo i znanja po kojima postupamo pripadaju onome što nam iz godine u godinu valja ponavljati i čuvati od zaborava. Posebno ohrabrujući su oni momenti tokom kojih, uz duhovnu i intelektualnu obnovu, svjedičomo fizičkoj i materijalnoj.

 

Ovih dana često čitamo o izvještajima sa terena u kojima se govori o obnavljanjima prostorija koje pripadaju džamijama i džamijskim haremima, što nas kao misao u napretku u najširem smislu ohrabruje.

 

Tako je u džematu Kasindolska (MIZ Sarajevo) u subotu, 19.09.2020. godine, upriličena je skromna svečanost, povodom opremanja mektebske učionice. Ovoj svečanosti prisustvovali su, u ime Medžlisa Islamske zajednioce Sarajevo, mr. Malik ef. Šljivo i Elvedin ef. Klisura, prof. Projekat je finansirala organizacija HUMAN APPEAL I.N.T., putem Vakufske direkcije iz Sarajeva, gdje je svoj doprinos posebno dao gosp. Asmir Neimarlija.

kasindolska-2 (1).jpeg

Informacija o krečenju džamije, abdesthane i divanhane koju su sa javnošću podijelili web-administratori džemata Šip (MIZ Sarajevo) govori o bliskosti džematlija sa prostorijom u kojoj se okupljaju i padaju na sedždu Gospodaru.

 

– Naše vrijedne džematlije Hadžić Hasan, Đipa Amel, Grabovica Enes i Čolić Ahmed okrečili su našu džamiju, abdesthanu, divanhanu… Molimo Allaha dž.š. da vam upiše u dobro ono što ste uradili za Njegovu kuću – stoji na zvaničnom facebook profilu ovog džemata.

119971801_2709720835910947_4845830537177553125_n.jpg

Na osnovu informacija sa sastanka održanog 17. septembra 2020. godine, javnost je obaviještena o tome da su radovi na izgradnji mesdžida SD Bjelave u zadnjoj fazi. Tokom sastanka kojem su su prisustvovali glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, rukovodilac administrativno-pravne službe MIZ Sarajevo Muhamed Memić i direktor JU Studentski centar Muhamed Omerović sa svojim saradnicima, predstavljeni su osvrti na izgradju ovog mesdžida iz dvije perspektive; perspektive medžlisa i perspektive Studentskog centra.

 

MIZ Sarajevo putem vakifa i donatora je investitor renoviranja mesdžida na Bjelavama sa pripadajućim sadržajima, što je regulisano posebnim ugovorima o saradnji.

bjelave-1.jpg

Osvrnemo li se na ove pozitivne primjere možemo svjedočiti materijalnoj obnovi prostorija u kojima učimo o vjeri, a posvećenost ljudi koji ih posjećuju budi nadu u kontinuiranu obnovu naših znanja i uvjerenja.